Исповед на гастрабајтерката Хана која во Германија се омажила за старец поради документи: Не сакав, но морав

„Дојдов во Германија во 2014 година на три месеци да работам и да заработам за џип, имав фризерски салон во Босна и го затворив. Дојдов на работа, да му служам на човек..

Кога излегов од дома и реков на мама дај ми карта во еден правец не се враќам, а мама ми даде пари и ми рече: Не знам што ќе работиш, но секогаш можеш да се вратиш овде“, ја започнува својата исповед Хана, која речиси десет години живее и работи во Германија.

Сега се снајде, добро и оди, но почетокот не беше нималку лесен. Но, она што е интересно во нејзината приказна е дека се омажила за постар Германец за документи.

– По две-три недели одиме во ресторан. Го водел еден наш човек од Косово кој зборуваше. Човекот не послужи, седна и ми преведе. Малку сум исплашена, малку нервозен и типот ми предложи да ги земам документите, а тој да се ожени за мене, но под услов да го служам додека е жив.

Вели ќе ти дадам се што имам. Му викам имам кредит во Босна, а тој м идава 5000 оди плати го, а кредитот ми беше 3000 – се присетува Хана.

– Не сакав да се омажам, имам 50 години, не ми треба маж, но што да правам… Нека искористам, да имам пензија бидејќи мајка ми нема, ниту татко ми… Семејството не се откажа од мене – вели Хана за YouTube каналот Auslenderi, кој ги снима приказните и судбините на гастарбајтери од цела поранешна Југославија.

Осумдесет и нешто годишниот маж со кој се омажи имал три пораснати синови, а дури кога починал од нотарот дознала дека од некаде има четврти син.

-Кога умре, седнавме на маса со неговите деца и им реков: Кажете ми ако зедов нешто што не беше мое, ништо не ми земаа. Иако имаше осумдесет и нешто, тој беше доста активен, многу патуваа заедно.

– Не му бев роб, човекот правеше сè, не го бањав, тој самиот си работеше се, јас подготвував појадок, ручек, вечера, миев, пеглав, но првпат го избањав кога умре, а јас секогаш имав најголем страв мртвите луѓе.