И по дожд и по снег Баба Милена веќе 30 години е на исто место и продава за да преживее

Милијана Антовиќ (86) работниот век го поминала во фабриката за кабли, каде долго време работела, но за жал нема доволно пари.

Животниот стандард е во најголем посед, а таа нема пари за да опстане и покрај минималната пензија што ја зема од државата.

Таа особено по пензионирањето се решила да му даде малку боја на центарот на градот, а воедно и да заработи за да може да си го покрие месецот.

Лани нејзините букети можеле да се купат за 200 динари, но поради огромните поскапувања мораше да ги покачи и баба Милијана, па сега чинат 300 динари.

– И покрај тоа, сепак се поевтини отколку во цвеќарниците, и секогаш се трудам да ги одржувам свежи убави и разновидни.

Ги правам од лепи кати, нарциси, каранфили и други видови цвеќиња и тоа убаво бирани, се е направено со особен труд – вели соговорничката на Дневник.

Цветовите потекнуваат од нејзината голема градина, каде напролет сади секакви украсни растенија и е посветена на цвекињата.

– Ако не никне доволно или брзо го продавам, ило го давам на големите трговци на пазари или од цвеќари. Кога ќе го соберам, внимателно ги усогласувам боите и ги подготвувам букетите за новите сопственици – вели баба Милена.

Според неа, жителите на Нови Сад сакаат свежо цвеќе, па затоа работа секогаш има доволно, се случува и ништо да не пордаде, но сепак вади некој денар.

– Додека шетаат, застануваат, гледаат наоколу и избираат што им е најубаво. Тоа што просечно продавам по десет букети дневно е доказ дека моите сограѓани се задоволни од цвеќето – гордо вели баба Милена.