Кристијан има 18 години и својата иднина ја гледа на село: Одгледува кози и овци, заработува продавајќи млеко

За 18-годишниот Кристијан, рано станување не е проблем. Тој сака да ги храни своите кози и овци. Две години ги чувал и хранел, а нивниот број постојано се зголемува. На почетокот имаше само три, сега околу 30.

Заработува од нивната продажба, но и од продажбата на млеко. Како што вели, планира годинава да почне со производство на сирење. Така тој ќе направи нов чекор кон зацртаната цел, а тоа е да создаде сериозна фарма во своето село.

Зад ова весело момче стои тешко детство. Неговите родители се развеле, а тој потоа завршил во Домот за запуштени деца Славонски Брод. Сè беше решено на суд.

-Кога бев во петто или шесто одделение знаев да не одам на училиште, туку да заработам за живот – рекол тој. Работел на фарми, чувал овци, дури и ископувал јаглен. Од друга страна, многу врсници на Кристијан си заминуваат или планираат да заминат. Проблемот, вели тој, е што работата на село се претставува како сениште, понекогаш како срам.

Тој, пак, во тоа ја живее својата слобода и сам си го одредува работното време и темпото на работа. Покрај козите и овците, има и два коња и едно магаре.

И покрај сите препреки на кои наидува, Кристијан не се откажува – еднаш му биле отруени трите кози, додека минатата година му било запалено сеното. Сепак, Кристијан не ја губи вербата во луѓето и во себе бидејќи неописливо го сака животот, а особено животните, наведува N1.