Легендарниот македонски фудбалер и тренер: Тито ни ги промени презимето – присилно ни додал ски

Бошко Ѓуровски дефинитивно е еден од омилените личности меѓу навивачите на Црвена звезда.

Неговиот живот е испреплетен со неверојатни приказни кои тој во својата исповед за Курир ги откри. Да почнеме по ред…

„Роден сум во тетовското село Жилче, на 28 декември 1961 година. И да ви кажам, имав среќно детство, особено кога ќе погледнам наназад и ќе видам како е сега животот. Имаше социјализам и комунизам, но мнозинството некако беа задоволни.

Бевме еднакви, работевме за плата, никој не беше гладен… Уживав во играта, не се оптоварував со ништо. Бев одличен ученик во училиште, во основно училиште. Јас бев врколак. Но, јас го сфатив училиштето, како и фудбалот подоцна во животот, многу сериозно. Верувај ми.

Тато ни ја пренесе љубовта кон Црвена звезда на двајцата. Роден е во Белград, но на почетокот на Втората светска војна се преселил во денешна Македонија. Само вујкото остана во Белград. Дедо ми Никола беше херој од Првата светска војна, роден е 1892 година. Човек кој ја преминал голгота со српската војска. За жал, како дете не прашував многу за тоа, а во тоа време повеќе молк отколку да се зборува за Првата светска војна.

Нашето првобитно татковско презиме беше Стојановиќ. А по мајка му Петровиќ. Дедо ми Никола го носел тоа презиме Стојановиќ. Кога моите отидоа во Македонија, тогаш се случија некои работи… како да ти објаснам…

Така беше едно време… Тито и неговите соработници вршеа притисок врз народот да земе презиме по некој предци, а на крајот се додава -ски, наместо -иќ. Прадедо ми се викаше Ѓура, а потоа по него моето семејство го усвои презимето Ѓуровски.