Македонската пејачка искрена: Плачев по авионите, не ме исплаќаа

Иако многумина ќе кажат дека пејачите имаат многу пари, сепак македонската пејачка Тијана Дапчевиќ вели дека тоа се предрасуди.

-Тоа се предрасуди и луѓето живеат во заблуда дека ние пејачите и луѓето кои се занимаваме со јавна работа и естрадата, дека имаме дрво каде долу има дваесет, на врвот педесет и сто, а на врвот виолетови валути.


– Луѓето живеат во заблуда дека ни е лесно. Најубавиот дел од работата е кога ќе излезете на сцена и ќе го земете микрофонот, кога ќе ја почувствувате публиката и интеракцијата со публиката.

– Тоа е најубавото нешто, благословена сум што ја работам таа работа и навистина сум благодарна – истакнува таа и додава дека постои и онаа страна од шоу-бизнисот што баш и не и се допаѓа.

Треба да патувате не знам колку километри, од точка А до точка Б, треба да давате интервјуа и да се насмевнете, тоа е придружниот материјал на оваа работа, која на нас луѓето што се занимаваме со шоу бизнис не ни се допаѓа.

Зборувам од лично искуство. Најмногу сакаме да бидеме на сцена, да пееме, да глумиме, тоа е убавината на мојата работа, но далеку од тоа дека сè е прекрасно.

Во текот на нејзината музичка кариера, Дапчевиќ доживеала различни ситуации кои влијаеле на нејзините деловни планови.

– Имаше ситуации кога не одеше се како што треба, на пример концертот што го планиравме и работевме да се одржи во 2020 година, беше нарушен од пандемијата, што се случи.

Тоа не воз немири да го имаме тој концерт за одбележување на дваесет години кариера, но сега се подготвуваме од сега, се подготвуваме за дваесет и пет години кариера – вели таа и открива дека годините на сцена ја научиле да не реагира бурноо.

– Темпераментен сум, но тоа ме научи низ годините и научив да се справам со бе сот и да ја контролирам ситуацијата. Кога бев помлада и понеискусена, подобро беше никој да не ми застана во сенка, но сега е друга приказна. Се е научено.

Низ нејзината долга музичка кариера, Тијана често не добивала плата по настап: Ми се случи многу одамна, еднаш, можеби двапати, се случи да не ми исплатат ниту денар што заработв.

Најдобриот дел од работата е кога ќе заврши концертот, кога ќе ги соблечам штиклите и шминката и онаа таканаречена катарза, која се јавува после настапот.

Тоа е најубавото нешто на светот – истакнува пејачката и додава дека во текот на кариерата соработувала со многу пејачи, но најмногу се сеќава на советите што и ги дала Лепа Брена.

Научив многу од Брена, дружејќи се со неа. Советите што ми ги даде Брена беа во почетокот на 2003 или 2004 година, заедно отпатувавме во Германија и почнав да плачам во авионот,

А Брена ми рече „на што се жалиш, колку години имаш, само напред и имај деца“. итно”. Така, тој совет го добив од мојата драга Брена