Малиот херој Срѓан е со три тешки дијагнози – не оди, не зборува, но ужива во песните на Цеца: Таа ќе даде 19.000 евра за лекување

Малиот херој Срѓан Јовановиќ е роден во седмиот месец од бременоста, поточно во 30-тата недела. Првите денови ги помина во инкубатор борејќи се за живот. Досега веќе имаше неколку операции и состојбата му се подобрува, а по последната, која беше во февруари годинава, ги кажа првите зборови.

Екипата на емисијата „Срце за деца“ која се емитува само на телевизија Блиц на МТС канал 115, во среда во 21 часот и 45 минути, предводена од водителката Катарина Манојловиќ, го посетила малиот херој Срѓан и неговото семејство и дознале дека она што Срѓан најмногу реагира на музиката која е и негов лек, поради што му ја исполнила желбата да ја запознае Светлана Цеца Ражнатовиќ.

– Состојбата на Срѓан настанала по породувањето, бидејќи се работи за дете кое е родено во седмиот месец или во 30-тата недела. Првиот вистински проблем се појавил кога имал точно една година. Потоа откриле две цисти кои требало да пукнат.

Кога му биле оперирани цистите, Срѓан престанал да ги движи десната рака и десната нога два дена веднаш по операцијата. Тој прекин на работата на раката и ногата е всушност последица на голема операција. По некое време требаше да се врати во нормала – вели Милица Јовановиќ, мајка која храбро се бори за синот Срѓан и која е трогната до солзи само на спомнувањето на неговата дијагноза.

– Срѓан до операцијата што ја направи во Трушка не можеше сам да ја држи главата, сам да седи, ниту еден збор да изговори. По операцијата, првото нешто што не можев да поверувам е дека и до ден денес кога зборувам за тоа, зборот што долго време чекав да го слушнам од неговата уста, за прв пат го кажа мама – вели Милица без да ги крие солзите.

– Си поставив цел дека нема да застанам додека моето дете не застане на нозе и не оди. Тој едноставно го заслужува тоа, тој е најслаткото дете. Тој е мирен, мил, сака да се гушка, сака да се бакнува.

Ова се случи во изминатиот месец, тој само ме зема, ме влече со левата рака која ја движи, ме влече кон себе и ме бакнува. Тој е таков со сите. Овие тројца беа само кај мене такви, додека тој е сосема различен, сака да го гушкаат, да свири, да му пее песни. Најмногу сака да ја слуша Цеца.

– Сите ја слушаме Цеца, но кога ќе ја слушне, не знаете што е тоа. Не може да се искаже, не може да го покаже тоа на поинаков начин, но со неговото играње со потскокнување, лизгање, шутирање останав без зборови.

Светлана Цеца Ражнатовиќ го посети Срѓан во домот на семејството Јовановиќ.

– Колку си сладок – рекла Цеца кога го видела малиот херој Срѓан, а кога слушнала дека овој мал херој има дијагноза церебрална парализа, епилепсија и хидроцефалус и дека матичните клетки имаат решение, само прашала кои се средствата. потребни за да му помогнат.

На зборовите на нејзината мајка дека и требаат 19.000 евра за да оди во Турција и дека се трудела да направи се без матични клетки, но дека тоа е невозможно, Цеца рече:

– 19.000 евра? Ќе ти помогнам, ќе ти ги дадам тие пари. Не знаев дека може да го направи тоа.Кога мајката заплакала, Цеца накратко и рекла:

– Те молам немој, се додека има лек. Ќе ме расплачеш, те молам немој.