Мамо, прости ми што се родив ваков – Никола има само 16 години и секој ден се плаши дали ќе го дочека следниот, мајка му прашува само едно

„Мамо, извини што сум ваков, извини што сум вака роден“. Никола ми се извинува, а јас сум таа што треба цел живот да се извини, јас сум таа што му ја дадов оваа сурова и безмилосна болест за која не ни знаев дека постои – со овие зборови ја започнува приказната една очајна мајка. ..

Синот на Гордана, Никола Аќимовиќ има 16 години. Тој боледува од Дишенова мускулна атрофија за чие лекување се потребни многу пари, поточно половина милион евра, многу повеќе отколку што можат сами да си обезбедат.

-Вчера Никола имаше напад на очај, страв, паника, плачење… но не знам како да наречам нешто што првпат го гледам. Се започна со неговата хистерична смеа, а потоа и експлозија на очај во која тој соборил се од своето биро. Срцето ми се кине на парчиња, би врескала на цел глас, но не можам, не можам, затоа што Никола во моментов е толку исплашен и очаен што и мал знак на мојот очај и страв би го продлабочил неговиот дури и повеќе…

Смирено го зедов сето тоа и си заминав, нека полека излегува од него страв, очај и беспомошност – пишува мајката на Никола во една од објавите на Фејсбук и додава:

„И потоа ме погледна, а во неговите очи можев да видам само страв и тага. Солзи се тркалаа по лицето на Никола, тој почна да плаче и гласно да плаче и тогаш, тогаш се скршив. Не, не плаче, одамна ми отекоа солзи од очите, само душата ми падна на илјадници парчиња и од вчера се обидувам да се „склопам“ но не вреди… солзите и зборовите на Никол се како нож во моето срце.

Низ солзи вели: „Мамо, те молам прости ми, извини што срушив се од масата. Мамо, те молам прости ми, но мамо, многу ми е тешко, многу се плашам и многу размислувам за тоа што ќе се случи со мене“.

Болеста што ја има Никола најчесто се јавува во детството, најмногу кај момчињата. Симптомите на овој тип на мускулна дистрофија се доста тешки и сериозни. Главната карактеристика на оваа болест е брзото влошување на мускулите поради недостаток на протеин дистрофин во телото.

Заболените обично немаат способност самостојно да одат по 12-годишна возраст. Подоцна доаѓа до пореметување во работата на срцето и дишењето бидејќи болеста влијае на срцевиот мускул и меѓуребрените мускули кои учествуваат во процесот на дишење.