Маријана има два факултета, пет деца и е самохрана мајка – открива што е најважно при издржувањето на децата

Маријана Бабин има два факултети и пет деца.Таа е вистински пример дека жената може да биде се што ќе посака и да изгради семеен и деловен живот во исто време. Како што вели, секојдневно добива прашања дали тоа се нејзини деца.

– Мислат дека е градинка.Не треба да чекате вистински момент за да се поклопат сите коцки. Не сакав да работам во менаџмент, факултет кој прв го завршив, па завршив како нутриционист. Секогаш фантазирав за големо семејство. Пораснав во големо семејство, мајка ми роди петмина. Искрено е финансиски тешко, колку се постари децата, толку се поголеми нивните потреби. Но, јас го избрав, вработена сум и во државен и во приватен сектор – вели Маријана.

Се возат во автомобил со седум седишта, за просечен дневен ручек им треба килограм месо, два литра млеко, а има и овошје, зеленчук, житарки.Најстарата ќерка Емануела вели дека најмногу и помага на мајка си, како со помалите деца, така и во кујната. Децата велат дека секогаш е забавно и никогаш досадно!

Маријана Бабин сега е самохрана мајка, но како што вели, има одлични односи со поранешниот сопруг.

– Најважна е добрата организација, но жената мора да се реализира во секој сегмент за да биде среќна – вели Маријана, која истакнува дека нејзините деца се многу независни. Сите се грижат еден за друг, научени се сами да јадат, да се капат. Татко ми често ни се придружува – вели Маријана за „Б92“.

-Кога ќе се вратам од работа, ги ставам алиштата во машина, садовите во машината, готвам ручек обично за два дена. Сите тие се вклучени во поставување на масата и ми помагаат да го одржувам станот (на секој од нив му давам задача). После ручекот, попладне, обично давам програма за исхрана на пациентите (ова го правам приватно во мојата ординација дома).

После тоа им подготвувам вечера на децата, се капеме и сите си легнуваме. Јас, тогаш најмногу сакам да читам нешто корисно, бидејќи во тоа време имам мир и вистински уживам.