Марија има 25 години и шест деца: Во куќа живее со четири генерации – одлично функционираат, но се знае кој е главен

Семејството Корицанац од Боготовац, село во подножјето на Чемерно, брои 13 члена. Тие живеат под ист покрив, а разликата во годините меѓу најстариот и најмладиот член на семејството е 78 години.

Членовите на оваа фамилија функционираат како добро координирана екипа, како тврдина се, велат, силни и нескротливи.

„Имаме се, хармонија. Се знае кој е глава на куќата, но баба повеќе одлучува. Кога ќе дојде некој, јас седнувам, а таа продолжува да работи, иако веќе цел ден работеше со мене“, вели Радмила Корицанац.

А главата на куќата, нејзиниот сопруг Јовица Корицанац, е полн со почит кон сопругата: „Секогаш ја слушам“.

„Кога семејството е заедно, сите сме, фала богу, здрави, способни и работиме. Ние создаваме, градиме, се бо риме. Мислам дека е убаво да ги гледаш и да бидеш опкружен со твоите деца, а тоа е најубавото нешто на светот“, се гордее Јовица на своето големо и хармонично семејство.

Три снаи на оваа куќа им подариле десет деца, најмладата Марија (25) дури шест. Марија Корицанац вели дека без помошта на другите домаќинки тешко би се одлучила да има шест деца.

„Имам кој да ми помогне, да бев сама дефинитивно не би можела да се справам со дури шест. На село сме, има слобода, децата можат слободно да се движат“, вели младата Марија.

Асфалтот кој стигна до куќата ја зацврсти одлуката на младите Коричани да останат во селото. Државата им помогнала да ги купат и првите сто овци, а вредното семејство го удвоило тој број. Имаат долгорочни планови и затоа се им оди.

„Мислам дека можеме да постигнеме се кога сме заедно. Сè што сакаме“, вели за РТС Младен Корицанац, татко на шест деца. Засега произведуваат сирење и кајмак, кои поради нивниот квалитет лесно им се продаваат на клиентите, а во иднина би сакале да ги послужат и на туристите во своето домаќинство.