Марија никогаш не се занимавала со земјоделие, но продала се што има и купила кози: Има четири деца, а сега и успешен бизнис

Не бегаат сите од селото. Најдобар доказ е Марија Прекиќ од селото Липовац која нашла начин да остане на семејната фарма, да работи но и да заработува за себе и за семејството.

Оваа млада жена, мајка на четири деца, иако немала искуство, почнала да се занимава со млекарство. Таа пред една година реши седум молзни крави да ги замени со неколку кози, а денес низ регионот е позната по најквалитетните производи од козјо млеко. Најбарано е нејзиното надалеку познато сирење.

-Со години сакав да имам кози, но таа желба ја реализирав во моментот кога заеднички решивме повеќе да не чуваме крави. Ниската откупна цена на млекото и неисплатливоста на ова производство само придонесоа да ја забрзам таа намера и да купам кози – вели Марија Прекиќ за агенцијата РИНА, додавајќи дека благодарение на поддршката од семејството успеала во таа намера.

Таа вели дека нејзиниот успех не се должи само на нејзината упорност и решителност, туку и на поддршката од сите членови на семејството Прекиќ кое се состои од три генерации под еден покрив.

Свекрвата Љиљана и свекорот Милан целиот работен век го поминале работејќи, а таков пример следи и снаата Марија.

– На село нема работно време, работите од утро до вечер. Во моментот кога се раз боле мојата свекрва и тој тежок период кој денес е зад нас, го сметам за благослов на некој начин затоа што научивме да ја цениме појавата на едноставни работи и да поминуваме повеќе време заедно.

Мојот сопруг е на работа, јас се определив за кози и преработка на млеко, а најстарите се грижат за најмладите, бидејќи имаат внуци Вељко, Матеја, Огњен и Павла и таму се да помогнат – вели Марија, мајка на четири деца. деца кои секогаш пристигнуваат.

Иако никогаш порано не се занимавала со земјоделство, а камоли со производство на сирење, тоа не ја спречи Марија да се впушти во авантура од која излезе како вистински мајстор. Дневно молзе околу десет литри млеко од кое добива два килограми сирење. Кога станува збор за процесот на производство, најважно е откако млекото ќе се исцеди и се сече на коцки, сурутката и грутките да се одвојат и да се стават во градникот.

– Планирам и да го проширам производството, а ако се биде добро, дури и да отворам мини млекарница. За козата се вели дека е подвижна аптека, а нејзините придобивки за здравјето на луѓето се добро познати. Она што ме изненади е што не само што има огромна побарувачка за млеко и сирење, туку и за сурутка. Се покажа како вистински еликсир на здравјето – вели Марија.

Засега таа додаде вредност на своите производи, па Марија Прекиќ покрај обичното козјо сирење нуди сирење во маслиново масло со разни адитиви како босилек и разни лековити билки.