Марко го отворил татковиот гроб за да ја погребе мајка си, па за малку ќе се онесвестил: Здогледал кој е внатре и занемел

Човекот по име Марко Дујмовиќ од Двор на Уна речиси деценија и пол се обидува да го открие идентитетот на човекот кој бил пронајден во гробот на неговиот татко.

Како што истакна, не сака ништо друго освен правда и нагласува дека нема да престане да се обидува да ја дознае вистината.

Имено, од гробницата каде што наводно бил погребан неговиот татко, ексхумираното тело е на крупен маж од 120-130 килограми, завиткан во шаторско крило, со дебели волнени чорапи на нозете. Неговиот татко, слаб човек од околу педесет килограми, бил закопан во ковчег со кожени чевли, а има дури и фотографии. Марко тврди дека татко му не исчезнал, туку бил донесен на гробиштата и погребан.

– Ова никому не го посакувам, само сакам правда. Ме направија будала што не знам каде го закопав татко ми, каде ја погребав мајка ми, дека местата се сменија. Татко ми не недостасува. Почина во куќата на Јове Заставниковиќ каде што бев јас, а го донесоа на гробишта и го погребаа – вели бесниот Марко Дујмовиќ.

Целиот случај беше откриен за време на погребот на мајката на Марко, која почина во 2008 година. Потоа при копањето на гробот наишле на ковчег од 90 сантиметри, а според Марко морале да ископаат речиси метар и половина.

Работниците на гробиштата биле збунети, бидејќи наишле на ковчег на празно место.

– Наидуваме на ковчег во военото шаторско крили. Дури се посомневавме дека таму има две тела. Беше толку надувано – вели Горан, братучед на Марко, додавајќи дека решиле да повикаат полиција и да побараат ексхумација.

Една година подоцна почнаа на православните гробишта во Двор, па во исто време дојде и гробот на родителите на Марко.

– Кога го отвори, рече: ‘Уф, ова беше голем, голем човек. Висок 190.200 см, тежок 120.130 килограми.’ Па, боже, главата и коските се двојно поголеми од татко ми. Бела кошула со многу копчиња, некои како тренерки одоздола, некои сивкави, а на нозете чорапи, оние шарените. Овде во Босна го викавме приглавци. Татко ми имаше чевли – се шокираше Марко.

Бидејќи пронајденото тело не личело на неговиот татко, Марко одбил да ги потпише резултатите од ДНК анализата, но институциите тврдат дека тоа е неговиот татко. Според изгледот на посмртните останки, облеката и положбата на погребот, Марко не може да го прифати тоа.