Милан има и стан и куќа во градот, а живее сам на планина – има само една желба која сака да си ја исполни

Милан си го обновил имотот од дедо му и вели дека може да се живее и во село. Вели, не се враќа во градот, а единствено што му недостига е девојка да создаде семејство со него во таа убавина.

Милан од Белград има 31 година и живее во Шатра – прекрасно село.Имено, Милан Васиљевиќ пред три години решил да го напушти Белград и да се пресели во домот на предците, веднаш до административната граница со Космет.

Вода носел од четири километри оддалеченост, од местото каде што прадедо му и дедо му ја носеле со волови и за имотот и за сточарството, за готвење, капење и пиење.

Иако е роден во Белград, каде што има, како што вели, родителска куќа и стан, решил да се врати во домот на предците бидејќи, како што вели, веќе видел каков е животот во Белград и не може долго да се замисли да работи од 9 до 5 во некоја фирма.

Тој не планира да се врати во градот бидејќи Шатра сега е негов дом.Таму сфатил дека човек може да живее од својата работа, од имотот и од својата земја и затоа му е мило што се вратил и го оживеал имотот каде живее сам.

Рече и дека еднаш си рекол: Слободата ти е најважна. Еден период и се оженил, му дошла девојка на една зима и не издржала – се вратила во градот.

Најмногу би сакал таму да основа семејство, да најде девојка која е спремна да создава, да гради и да живее со него во прекрасната Шатра, бидејќи единственото нешто што му недостига на селото, нагласува, се детските гласови. Се друго е убаво.

На прашањето што му недостига уште и што би сакал, тој вели дека е за подобар пат, иако не се спушта често меѓу луѓето, само за да не ја расипува колата што ја има.

Тешка е физичката работа на село, во штала и на земја, но тој вид замор не му пречи, за разлика од работата во градот, која ја доживеал и сфатил дека не му се допаѓа и дека не е место каде што би сакал да основа семејство.

Што се однесува до животните, тој чува кокошки кои слободно се движат наоколу и се хранат, како и зајаци – оградата е непотребна бидејќи нема соседи, па неговите животни никому не му пречат.

Кога станува збор за козите што ги чува, тој треба само да ги заузда бидејќи знаат да го изедат неговиот плод. Неговиот план е да го прошири бизнисот на фармата, да добие повеќе кокошки за да може да продава вистински планински јајца, здрави, од живина што сами се хранат и шетаат по цел ден, за луѓето да видат што е вистинско јајце.

Вели дека не планира да се врати во градот, се нашол во Шатра и добро е таму каде што е. Се сеќава и дека прадедо му буквално ги возел децата во градот мислејќи дека полесно ќе се вработат и живеат таму, но по само две генерации се случило тој да се врати кај прадедовците.