Младиот земјоделец Марко поклон 600 килограми зелка на народната кујна

Секој што сака секогаш може да го покаже своето големо срце, а таков е случајот со младиот земјоделец Марко Стојковиќ (31) од селото Држановац.

Тој донираше 600 килограми зелка на корисниците од народната кујна. Со родителите на семејната фарма произведува зелка.

Годинава посадил над 50 ари. А секако дел од ова го дал во добротворни цели, покажувајќи ја својата хуманост на дело.

– Ние се занимаваме со земјоделство, од тоа живееме. Ние садиме лубеница, зелка, пипер. Решивме да донираме дел од зелката и се сетив на Црвениот крст во Прокупље.

– Го најдов бројот и им се јавив, а тие го прифатија подарокот – објаснува Марко како стапил во контакт со оваа организација.

Тој додава дека лани родот на зелката бил одличен, а своите производи ги продаваат на пазар и од тоа заработуваат за живот.

– Како што се наближуваа празниците, сакав да подарам дел од производот. Не ми е многу, но се надевам дека ќе спаси некого – вели овој млад човек кој напорно работи со родителите на земјоделскиот имот што го имаат.

Последниот ден од 2022 година, донесе зелка и истата им беше поделена на корисниците на народната кујна во Прокупље, кои моментно ја користат 300 луѓе, велат од таму.

Кој сака, може, а овие „мали луѓе“ покажуваат колку имаат големо срце и се спремни да дадат дел од својата пот на оние што немаат.