Многу Македонци го користат овој трик во Германија – но најавени строги контроли и големи казни

Дојче бан сака да преземе построги мерки со оглед на зголемениот број на фалсификувани билети од 49 евра.

„Поединечни патници патуваат со копирани QR кодови, а во оптек се и лажни билети“, велат од Здружението „Про Бан“.

Здружението на германски транспортни компании (ВДВ) не можеше да даде конкретни информации за германските медиуми за бројот на прекршоци и висината на причинетата штета. Зголемени контроли во возовите

„Фалсификувани билети – Deutschlandticket постојат откако биле воведени билетите“, изјави портпаролот на железничката компанија Метроном. Компанијата поради тоа ги заостри контролите. „Нашиот персонал мора да има соодветна слика за идентификација како лични карти, пасоши или возачки дозволи кои се прикажани како идентификација“, рече портпаролот.

Сите билети за Deutschlandticket – дигитални и аналогни – имаат QR код и име на сопственикот на билетот.

Билетот важи само за претплатникот и не е пренослив. Ако фалсификувате билет, преземате голем ризик. „Ако билетите се фалсификувани или користени од други луѓе, ние обично поднесуваме соодветни кривични пријави“, вели портпаролот на ДБ.

Кривична постапка за измамаДојче бан, исто така, ги пријавува патниците во полиција доколку постои сомневање за обид за измама, изјави портпаролот на ДБ.

Адвокатот од Берлин, специјализиран за кривично право, ги предупреди патниците со фалсификувани билети дека против нив може да биде покрената кривична постапка за измама, фалсификување и неплаќање превоз.

Законот предвидува парична казна или затворЗа тие кривични дела законот генерално предвидува парични или затворски казни“, вели адвокатот.

Таа објасни како може да се очекува парична казна доколку некој првпат се гони за фалсификување билет од 49 евра.Точниот износ на казната зависи од околностите на секој случај.

Според адвокатот, во одредувањето на казната улога играат претходните осудувања, однесувањето за време и по кривичното дело, заднината на делото и приходите на дотичниот.

Deutschlandticket, односно билетот од 49 евра во Германија, важи од мај и им овозможува на патниците да патуваат со локален и регионален превоз низ целата земја за 49 евра месечно.

За овој трик во последно време говорат и многу наши Македонци кои живеат и работата во Германија, поточно дека го користата.