Насмевката на малата Марија нема граници – конечно ќе има детство какво што заслужува

Пред извесно време напишавме за немаштијата и тешкиот живот на фамилијата Спасовски од Старо Нагоричане за кое организацијата Срби за Србе покрена иницијатива за финансиска и материјална помош.

Сега, конечно го дочекаа среќниот крај. Среќата во очите на малиот Лука ги замени тагата и нервозата – за семејството Спасовски се изгради куќа!

Иако ништо не може да ги надомести Христина и нејзините малечки Лука (8) и Марију (1) за празнината во нивните срца и болката од губењето на таткото и сопругот, се обидовме барем да го решиме нивното горливо станбено прашање.

Несреќните околности ги натерале да се вселат во стара земјена куќа. Секојдневно ги исполнуваше стравот како ќе продолжат да живеат во вакви услови, а особено беше тешко во зима. Големите очи на малиот Лука, полни со солзи, останаа врежани на сите нас по првата посета на селото Пелинце кај Стари Нагоричан.

Поради оваа причина, решивме да им ја исполниме желбата. Сега имаат куќа во строгиот центар на селото, веднаш до главниот пат. Вредноста на изградбата и опремувањето е 44.009 евра.Би сакале да им се заблагодариме на сите донатори, особено на компанијата Медицински иновации солушнс, која обезбеди значителна финансиска поддршка.

Голема благодарност и до српскиот Културно-информативен центар СПОНА од Скопје за откупот на парцелата.На Спасовски им е дадена шанса која ретко се добива во животот, па се надеваме дека максимално ќе ја искористат. Нешто за што можеа само да сонуваат, сега стана реалност.Нови акции од сличен карактер веќе се нашироко имплементирани!, напишаа од Срби за Србе.