Наставникот Дарко даде отказ од училиште по 14 години стаж: Не дозволувам да ме газат луѓе кои повторуваа

По 14 години работа во образованието, наставникот Дарко Божиќ (43) решил да ја напушти работата. Овој инженер по професија работел во техничкото училиште Пирот. Со тешко срце реши да се прости од професијата учител што ја сака.

Тој посочува дека неговиот живот вреди многу повеќе, и дека не сака да трпи мобинг и малтретирање од директорот на училиштето. Како што тврди, се започнало кога основал фондација која се занимава со социјалните проблеми на жителите на Пиро, на кои, според него, градската власт замижува и избегнува да ги решава.

Наставникот Дарко ја започнал својата „образовна кариера“ во техничкото училиште „Пирот“. Немал поим дека ќе мора доброволно да ги напушти учениците, но за да си го зачува здравјето решил да си замине. Дал отказ и тој ден го „овековечил“ со фотографија бидејќи, како што вели за Нова.рс, училиштето не го напушта како губитник туку како победник.

„Ќе продолжам да се борам, но нема да дозволам како волк и одличен ученик да ме газат луѓе кои повторуваа на училиште и кои партијата ги постави на директорската позиција.

Многу ми е жал, особено за оние невини деца кои останаа без посветен учител бидејќи јас сум професор кој е многу обучен бидејќи работев на предмети кои всушност се вежби и директна работа на машината.

Ќе треба извесно време и неколку години за новиот професор да биде со полн капацитет и на најдобар можен начин да им го пренесе знаењето на децата“, вели професорот Божиќ веднаш на почетокот на разговорот.

„Имаше секакви ситуации на училиште. За овие четиринаесет години се сменија тројца директори и само со последниот имав лоши односи, демек, тој почна да ме малтретира и мобинг. Полицијата често доаѓаше на час, без причина нон-стоп ми ги земаа изјавите.

Чести беа анонимните изјави, чести беа полициските испрашувања и никогаш ништо не беше докажано. Кога имаше „Денови на отворени врати“ и кога родителите доаѓаа на училиште со децата, ме користеа за да ме посрамотат пред децата“, тврди нашиот соговорник.

Тој вели дека неговите колеги не биле „премногу вознемирени“ кога слушнале дека се откажал. А можеби и направиле, но таква реакција не се видела.

„Можеби колегите се разбираат приватно, но на училиште, во ходникот, многу малку од нив смеат да застанат и да разговараат со мене. Се плашат да не им се случи истото, односно поради мене и тие да станат жртви на малтретирање.

Сите се информирани, но никој ништо не смее да каже. Ќе почитувам уште неколку дена што треба да ги работам на работа според законот, тоа ќе го завршам бидејќи до сега работев чесно. Ќе останам доследен како и секогаш“, изјави професорот Божиќ.