Нашол фискална сметка од 2006 година и останал затечен: Зарем толку чинеше лебот

Миломир Живковиќ од с. Мровско кај Владимирац случајно додека ја раскревал куќата, нашол сметка од 2006та година. Иако била веќе избледена, сепак можеле да се прочитаат цените на намирниците.

За споредба, платата во 2006 година исто така била повеќе од четири пати помала од денешната. Имено, како што пишува на оваа сметка, лебот чинел 25 динари нешто повеќе од пред 15 години.

– Што беше порано 25 динари – прашува Миломир. Но, треба да се истакне дека инфлацијата овде и денес е различна и дека приходите биле пропорционални со времето пред десет години.

Сардините биле 45 динари, а пакувањето тоалетна хартија 70. Како што се гледа на сметката, кутија цигари можела да се купи за 45 динари.

Да потсетиме, Србија се обидува да ги достигне стандардите на ЕУ кои предвидуваат минималната акциза да биде 90 евра за 1.000 цигари.
Цената на цигарите се зголеми поради почитување на акцизите и прописите на ЕУ.

Имено, тутунарите ги зголемуваат цените двапати годишно. Акцизниот календар, кој беше усвоен во 2017 година, предвидува дека износот на акцизата ќе се зголемува на секои 6 месеци. Вклучува и пропорционална акциза од 33 отсто од цената, а на сето тоа се додава и ДДВ.

Акцизите се зголемуваат за да се усогласат со стандардите на ЕУ. Цените на цигарите значително се разликуваат низ Европа. Од 2022 година, најскапа земја во ЕУ за цигари беше Ирска, каде кутија од 20 цигари чини 13,43 евра, а потоа следи Франција со 10,19 евра.

Дополнително, денеска цената на основните прехранбени производи е ограничена, а оваа регулатива важи до крајот на овој месец.