На познат лекар му ги украле сите пари од сметка: Му стигнала смс порака, а тој направил грешка

Интернет измамници го оштетија познатиот нишки лекар П.Б. за вкупно 300.000 динари.Сандра Рајковиќ, неговата адвокатка, поднесе кривична пријава до надлежното обвинителство во Ниш за интернет криминал. Целиот случај aе пријавен во полиција и засега се води постапка против непознати лица. Станува збор за доктор кој понекогаш нарачува работи преку Интернет.

-Очекував деновиве да пристигне пратка. Во еден момент добив СМС од непознат број дека има проблем со мојата адреса во Ниш и дека треба да потврдам.

Во самата порака е наведена веб адресата на страницата преку која се комуницира комуникацијата. За повторно да им ја напишам адресата, на веб-страницата пишува дека треба да платам 68 динари онлајн.

Така направив, ги внесов моите податоци и платив. После тоа дојде шокот. Добив порака дека се што имам на картичката, односно 300.000 динари ми е земено од сметката. Отпрвин не верував, но кога проверив, видов дека навистина е направено – изјавил вознемирениот доктор.
Како што неофицијално дознаваме, слично искуство имала и неговата сопруга.

– Според моите сознанија, во Ниш има неколку лица чии податоци се добиени на сличен начин, а на сличен начин им е украден интернетот, затоа луѓето треба да внимаваат кому ги даваат своите податоци.

Во кривичната пријава ги наведов сите детали за тој случај. Најпрво би сакал да ги предупредам луѓето да не наседнуваат на вакви попусти при пазарење – ни изјави Рајковиќ.

Постои можност овој доктор, но и неговата сопруга да биле „на мета“, т.е. типизирани како луѓе кои често нарачуваат стоки преку Интернет, а дури потоа се нашле под лупата на крадците на Интернет кои ги злоупотребиле нивните сметки.