Нема Србин што не бил во Грција да не слушнал за Миле од Македонија: За неговите дела сите му симнуваат капа и му се восхитуваат

– Што и да ти треба, јас сум тука, дури и кога на почетокот не знам како, се снаоѓам и помагам. Човечки е да се помогне, да се биде човек, тоа е она што најмногу недостасува денес – ова се зборовите на Миле Стефановски, односно Ципе Миле, како што го знаат сите на социјалните мрежи, особено оние на кои додека се на одмор во Грција им се случуваат неволји.

Ципе Миле е од Македонија, но живее во Солун веќе 13 години, како што се дознава, за среќа на многу Срби кои летуваат во Грција, односно на Халкидики.

Со неговиот контакт понекогаш е решен повеќе од половина од проблемот, како што со сигурност видовме вчера при потрагата по семејство од Јагодина кое исчезнало бидејќи два дена не контактирале со своите најблиски.

Како што вели, било важно да се најде живо и здраво семејството на Србите, како што беше случај на крајот.На прашањето колку такви семејства од Србија добиле насмевка на лицето поради него, тој се смее и вели дека одамна престанал да брои, но дека тоа не е важно.

-Веќе не бројам, ги имаше многу. Луѓето ме контактираат со години, речиси од почетокот на грчките Фејсбук групи. Така се прославив. Па, добро се разбираме со години – вели тој на почетокот на интервјуто за „Блиц“.

Во живо од Грција, Грција во живо, Грција инфо… Нема група во која не е означен барем еднаш дневно на објави кога некому му треба помош.Неговиот инбокс на Фејсбук повеќе од седум години е збирно место за сите оние кои ги искасала медуза, на кои им пукна гума, на кои итно им треба лекар, мајстор…

– Имаше многу случаи, но најубавото сеќавање што го имам е жена која бараше пријател, не се виделе 20 години. Таа бараше насекаде, но ништо. И така, после тој пост ми требаа ден-два да го лоцирам. Таа живееше речиси спроти мене. Беше многу емотивно – ни раскажува Миле.

Се сеќава на убави работи, но се сеќава на тажни и очајни работи со горчина во устата. Не затоа што му било физички тешко, туку затоа што бил единствениот што бил таму со наш граѓанин кој морал да го препознае починатиот член на семејството.

-Имаше и тие тажни работи. Сообраќајќа, пред корона загина маж од Србија. На препознавање отидов со член од неговото семејство. Ми беше многу тешко, но не сакав да одбијам – вели со воздишка Миле.

– Хуманост. Јас правам се поради тоа, на луѓето им треба помош, ако не можеш, не се ни мачи, едноставно е. Така ме учеа и така функционирам. Никогаш од никого не сум земал динар, а ми нудеа, Се разбира, имаше и покани за ручек, „ако поминеш, задолжително јави се“. Не сум во контакт со нив, премногу луѓе, никому не држам лутина и се надевам дека никој не ми држи лутина – вели тој.

Од 2010 година живее во Грција и таму дипломирал. После тоа, околу 2014 година, почнал во приватниот сектор, прво да издава станови преку услуга, а потоа како агент за недвижности. Од оваа година е сопственик на агенција која се занимава со продажба на недвижен имот на подрачјето на Солун и Халкидики.

Како што вели, токму оваа работа му помогнала да влезе во кругот на добродетели на Србите во Грција. Имено, тој скокнал да им помогне на сите на кои итно им било потребно сместување.

Прашањето за причината зошто секогаш е подготвен да помогне, бараше време да се одговори. Чекаме да каже какво е чувството кога знаеш дека си направил добро дело и дека некому си му ја ублажил болката. По неколку моменти, тој конечно проговори.

– Пресреќен сум, ме исполнува, нема подобра емоција од тоа кога ќе помогнеш некому. Затоа што еднаш и ти би сакал некој да ти биде маж ако треба, не дај Боже. Како да очекуваш добро, ако не го направиш тоа – искрено рече Миле.

– Подиректно ми пишуваат, во инбокс, претпоставувам дека така им е полесно на луѓето. Така ми се обратија и синоќа членовите на тоа семејство. Кога ќе ме означат, не го гледам веднаш, бидејќи работам – вели Миле.