Никола – студент на медицина, заминал во библиотека да учи, а завршил со награда за најтежок предмет

Студентот по медицина Никола Јефтиќ среде јануарскиот испитен рок дошол во најголемата читална на библиотеката на Центарот за култура „Студентски град“ да учи за испитот без да знае што го очекува.

На празникот Св. Сава, 27 јануари, во „Студењак“, во читалната, студентите од рано наутро пристигнале со вообичаено темпо да се подготват за испити.

Но, Рум Касато, кој е омилено благце меѓу студентите веќе три децении, направи големо изненадување за сите присутни – студентот на кој му беше најтешко во читалната тој ден, доби крстарење по Медитеранот за двајца, додека другите добија пакетчиња.

„Зимата е тешка, а летото е лесно“, гласеше слоганот на пиратот Касато, кој е заштитно лице на овој бренд, а воедно и заштитник на студентите.

На тој ден се мереше кој има најтешка работа во читалната – сите скрипти и книги што ги имаа учениците со себе беа ставени на скалата Касато.

Меѓу сите присутни студенти, победник беше Никола Јефтиќ, студент по медицина, кој во моментот на мерењето со себе имал дури 15 килограми книги!

– Не го прекинувам често учењето, но ова беше повод кога тоа требаше да се случи, направив исклучок. Сите 15 кг книги ги зедов со себе, за да учам Хирур гија, а некои денови носам и потежок товар со мене во читална.

Инаку спремам специјалистички предмет од општа хиру ргија конкретно денес учев за кар цином на панкреас затоа што е еден од најзл обните во хуманата медицина, објаснува Никола.

Додава дека на крстарење ќе оди со својата девојка, но пред тоа прво ќе ги положи испитите, и моментите од крстарењето ќе ги сподели на социјалните мрежи.