Нуди дневница повеќе од 2.000 денари, три оброци, пауза и сместување – веќе со децении работниците се враќаат кај него

На падините на планината Повлен пред повеќе од педесет години Јовановиќи ги засадија првите малини, а во оваа тешка и неизвесна работа опстојуваа до денес.

Синовите дојдоа на помош на дедото и таткото, а кога младоста се спои со искуството, успехот беше загарантиран.

Околу седумдесет тони црвено злато сезонава ќе свртат сезонски работници кои од 25 јуни ќе се занимаваат со берба на малини во домаќинството Јовановиќ во селото Варда кај Косјериќ.Веќе се познати нивните дневници, како и очекуваната цена на годинешната реколта.

„Се поскапе, од суровини до работна сила, затоа очекувам цената на малините да биде 450 динари, тоа би било точно само за одгледувачите на малини.

Веќе трета година имаме договорени сезонски работници од југот на Србија, од кои 50, кои ќе пристигнат околу 25 јуни годинава и ќе берат малини.

Дневницата им е околу 4 до 4.500 динари, имаат три оброка, паузи, ноќевање, а работното време е од 6 до 6 или од 7 до 7“, објасни Стојан Јовановиќ.

Бојан Јовановиќ е трета генерација во производството на малини и тој е задолжен за воведување на современи технологии во светот на одгледувањето малини.

Заедно со својот брат ги проширува насадите, а родителите ги советува да постават заштитна мрежа, систем за наводнување капка по капка. Тие се обидуваат да го подобрат стекнатото.

„Јас сум инженер за информатичка технологија, по професија, обучувам луѓе во ИТ индустријата, и иновациите и како може да се применат во одгледувањето малини, она што се забележува е дека земјоделецот секогаш има најмал профит, особено кога продаваат свежи производи.

Мојата идеја е малините што ги засадивме да ги преработиме и продаваме како сок. Малкумина се заинтересирани за флаширани сокови, а ги има во изобилство на пазарот.

„Мојата идеја е да ја спакувам малината во капсула која ќе ја преработи малината во ладно цеден сок на лице место во машината кај купувачот, пред неговите очи“, открива Бојан.

Драшко е најстариот во семејството и гордо изгледа кај неговите потомци кои тргнале по неговите стапки. Своите први малини ги засадил во шеесеттите години на минатиот век, кога купил садници Виламет во Институтот за овоштарство во Чачањ.