Овчарот Будо искрено признава: Повеќе ги сакам овците од жените, три сопруги ме оставија поради нив

Чувањето овци отсекогаш било тешка, но чесна работа која можеле да ја работат само одговорните и посветените. А колку е тешко, најдобро зборува признанието на еден човек кој во животот бил разведен три пати, само затоа што работи како овчар.

Будо, односно Селван Мелвудин, заработува како овчар во ливадите на планината Влашиќ, во градот Мудрика, во Босна и Херцеговина, чија животна приказна најдобро ги илустрира животните предизвици со кои се соочуваат овие планинари од природата. Будо пред камерата на Среќко Стиповиќ откри детали за неговата работа, како живее, колку сака овци, но и како е да се биде овчар.

– Јас сум Селван Мелвудин, познат како Буда. Имам околу 180 овци овде. Млекам, фала богу, јас и газдата се молзат. Јас сум задоволен од шефот, а тој е задоволен од мене.

Годинава сирењето ќе поскапи, го има, но двојно поскапо. Ќе биде до 20 марки. Овој наш кантон, јас сум единствениот овчар.Ја знам оваа работа, ја работам од четврто одделение. Задоволен сум и од газдата и од платата и од семејството на газдата – открива Будо.

Го фали газдата иако платата му е релативно мала, само 800 км (околу 400 евра), а нема ни здравствено осигурување. Сепак, тој истакнува дека газдата секогаш му излегува во пресрет, без разлика колку пари ќе побара.

Сепак, ваквиот начин на живот му донесе три разводи, што, како што рече, не му пречи премногу, бидејќи повеќе сака овци и да биде овчар, отколку да биде во брак.

– Јас не сум во брак. Бев во брак три пати, но сега не сум. Дури ни овчар нема. Сите сакаат Господин Човек, да има автомобил, да има куќа. Кога би требало да бирам помеѓу жени и овци, би ги избрал овците – рече на крајот од разговорот со Среќко Стиповиќ.