Пензионер поправил дупка на патот, па добил огромна казна од надлежните: Ако мислат дека сум идиот, грешат

Дека добрите дела понекогаш не се наградуваат, туку напротив – и се казнуваат, вели ситуацијата што му се случила на 72-годишен пензионер кој ќе оди на суд и евентуално ќе плати голема сума пари за исправање дупка на пат.

Имено, Клаудио Трента (72), пензионер од Италија, изнервиран од дупка на патот на пешачкиот премин во малото гратче Барласина во Ломбардија, на северот на Италија, која никој не ја поправил неколку месеци, решил да земе ги работите во свои раце и самиот наполни го со ладен бетон. Но, тој беше во неверување откако од властите доби казна од речиси 900 евра.

72-годишниот пензионер реши да се бори против неправдата. И со казната од 882 евра започна голема дебата за состојбата на патиштата во оваа држава.

Исто така, еден политичар рече дека државата требало да му се „заблагодари“ на Клаудио за неговите напори.

На својот Фејсбук профил Клаудио сподели фотографија од писмото кое му го испратила полицијата во кое се наведува дека ги прекршил сообраќајните прописи.

Во писмото се гледа дека е казнет поради преземање на потенцијално опасна работа на јавен простор без дозвола.

Исто така, за целата ситуација да биде уште понереална, на 72-годишникот му било наредено да ја поништи работата и да го врати изгледот на патот во претходната состојба.

„Ако мислат дека сум идиот, грешат. Ме испровоцираа, а сега поднесувам противтужба против градскиот совет поради небрежност“, изјави пензионерот за италијанскиот весник „Кориере дела сера“.

Клаудио тврди дека во изминатите неколку месеци неколку пати пријавил постоење на дупка на патот, но ништо не е преземено. Меѓутоа, откако решил сам да ја наполни дупката, бил казнет.

Овој пензионер доби голема поддршка, вклучително и од Виторио Сгарби, потсекретар во Министерството за култура.

„Покрај регулативите на патиштата, постои здрав разум, за што полицијата требаше да му се заблагодари на господинот“, изјави Виторио Сгарби на својот Фејсбук профил.

Дебатата привлече и медиумско внимание, бидејќи многу телевизиски станици разговараа за состојбата на италијанските патишта. А тука е и поддршката од социјалните мрежи, каде што многу луѓе го поддржаа Кладуи.

„Не сум навикнат на целиот овој публицитет. Ќе се борам до крај оваа казна да биде укината затоа што според мене е неправедна. Зошто да ме казните мене наместо оние кои знаеле за проблемот и не интервенирале? “, изјави тој за локалните медиуми.