Петар добил казна во Грција, па порачува: Како да не мразат, а само ние им доаѓаме овде, тие живеат од нас

Кога Петар отишол на одмор во Грција со семејството, не ни помислувал дека ќе доживее вистински пекол поради обидот за престигнување преку полна линија.Судирот се случил во Пефкохори, познато грчко летувалиште, кога Петар се обидел да претекне автобус кој сообраќал со 30 на час.

-Најголемата работа е што не го ни претекнав, полицајците ми мафтаа среде обидот за претекнување, па се свртев назад. Ми ги зедоа табличките, ми ја земаа сообраќајната и возачката дозвола и со нив отидов во полициска станица – раскажува тој за Телеграф Бизнис.

Мислеше дека одењето во полициска станица ќе биде рутина, потпише неколку документи и ќе заврши со тоа. Тој знаел дека според грчките закони табличките и документите се чуваат 20 дена, но слушнал дека ова правило не важи за туристите, особено ако казната ја платат веднаш. Сепак, не беше така.

– Отидов да ја платам казната во пошта, се вратив, ми рекоа да чекам половина час. Чекам половина час, доаѓаат и ми велат да дојдам утре, бидејќи го чекаат главниот кој треба да одлучи што ќе прави со мене – вели тој.

Одбиле да му ги вратат регистарските таблички, возачката и сообраќајната дозвола, иако ја платил казната. Рекоа дека ќе му ги вратат регистерските таблички за 20 дена оти таков е законот. Тој чекаше да види дали хотелот може да помогне да се среди.

– Се јавија во хотелот од рецепција бидејќи полицијата не зборува добро англиски, но одбија да ми ги вратат регистарските таблички дури и по нивно барање. Збунети биле и луѓето од хотелот. Каде е логиката да се земаат регистарски таблички од странец после плаќање казна. Како да не мразат, а само ние им доаѓаме овде, тие живеат од нас – вели за Телеграф Бизнис.

На крајот ги вратија табличките, но по неколку дена нервирање и возење. По истекот на 20 дена, полицијата ги испраќа табличките до конзулатот, а конзулатот ги испраќа на вашата адреса во Србија. Ова е најголемиот проблем за возачите, бидејќи тие треба да најдат друг начин да се вратат во својата земја, а трошоците се натрупуваат.

Кога ќе дојдете во полиција, ќе треба да поднесете барање кое таа може да го одобри и да ви ги вратат документите или да ги одбие во рок од еден или два дена. Локалното лице кое ќе биде со вас и полицајците во станица често се познаваат, особено кога станува збор за помали одморалишта, а поверојатно е дека со помош на грчки државјанин ќе ви излезе во пресрет полицијата, вратете ги одземените предмети и документи, и ви посакувам безбедно патување.