Пејачите заработуваат огромни суми, но поради трошоци не им останува ништо: Од настап земаат 40.000 евра, а немаат ни банка

Познато е дека пејачите заработуваат многу од своите настапи и можат да си дозволат луксузен живот.Сепак, она за што малку се зборува се сите трошоци што ги направиле естрадните ѕвезди.Оние кои знаат како функционира музичката сцена се согласуваат дека на пејачите им останува едвај половина од парите за настап.

Звонко Грујиќ, кој застапува бројни ѕвезди во странство, опиша како заработуваат Балканските најголеми ѕвезди.

„Ако, на пример, настапот на Аце Лукас чини 15.000 евра, чини 20.000 евра со трошоци. Вклучува превоз, трансфер од аеродром до хотел и обратно. Пејачот ја регулира цената за своите музичари. Во принцип, од 15.000 евра треба да му останат најмалку 10.000.

Заработените пари пејачите ги вложуваат во нивните кариери, спотови, песни, албуми и живот (гардероба, часовници, автомобили, патувања). Се случува некои пејачи да заработат по 40.000 евра од своите настапи, а не кршат банки, а од друга страна има и такви кои на тезга наплаќаат по 3.000 евра, а во Белград изнајмуваат по девет стана“, изјави Грујиќ. „Курир“ и додаде:

„Последниве години нема правила кога се во прашање цените. Цените се исти, без разлика дали пееле во Јаков или во Париз. Менаџерите на пејачите ретко ја намалуваат цената токму поради овие трошоци, но се прави некаков компромис за да се израдуваат сите страни. Прегледите на YouTube може да се купат, и сите го знаат тоа, тоа не е репер.

Се брои само она што е на теренот. Некогаш се случува парите да се исплаќаат пред, а некогаш после настап. Брена, Цеца, Дани, Слаѓа Алегро, Тијана Ем, Никола Ајдиновиќ, Лукас, Шериф, Јана, Адил, Пејовиќ, Сања Вучиќ, Пријовиќ, со нив нема погодување. Кажуваат бројка и приказната завршува за десет секунди.Тие се големи професионалци и одлични работници. Лукас никогаш не доцнел на забава. Најголемиот проблем е со оние кои мислат дека се ѕвезди“.

Сличен став има и неговиот колега Саша Ѓуриќ.

„Има и такви кои одат со своите музичари, а има и тонски инженер, возач на комбе, а потоа трошоците се поголеми. На пример, раперите одат само со диџеј, па трошоците се помали. Различно е ако одите со автомобил, комбе или авион. Оние кои имаат помали трошоци задржуваат 70 отсто од заработката, а пејачите кои имаат бенд 50 или 60 отсто. Зависи и од дестинацијата“, изјави Ѓуриќ.

За настапите пејачите вложуваат пари во стајлингот, но и музичарите со кои работат.Извор запознаен со случувањата на музичката сцена за „Курир“ тврди дека во последно време композиторите многу ги покачиле цените, а поскапела и видео продукцијата.

„Сега сите се луди, песна со аранжман може да оди и до 10.000 евра. Просекот е 7.000-10.000. Верувале или не, музичките спотови се уште поскапи. Цената се движи од 10.000 до 50.000 евра. Пристојно место не може да чини помалку од 25.000. Значи, за комплетен сингл пејачката треба да одвои 35.000 евра“, вели изворот, а пренесуваат гореспоменатите медиуми.