Побарувачката за козјо млеко голема, Раде вели: Подобро ќе чувам три кози отколку една крава

Семејството Рацковиќ од населбата Чача кое со години се занимава со козарство, добро знае дека побарувачката за лековито козјо млеко нагло е зголемена во последниот период.

Се што молзат продаваат во ист ден, а со оглед на цената, како што велат, поисплатливо е да се одгледуваат три кози отколку една крава.

Домаќинот Радисав Раде Рацковиќ за телевизија Курир вели дека има 45 кози, од кои 30 се кози за молзење, и е задоволен.

Добиваме околу 50 литри млеко дневно, најмногу во градот се продава по 200 динари за литар. Малку што останува, мајка ми го користи за правење сирење еднаш на десет дена“, објаснува тој.

Радмила Голубовиќ додава дека козите биле спасител за време на пандемијата: Можам да кажам дека козјото млеко беше спасот во изминативе две лоши години.

Инаку, козјото млеко поволно делува за сузби вање на алергиите, зајакнување на имунитетот и лекување на бронхитис и слични бо лести.

– Долги години се занимавам со ова, впрочем откако знам за себе сум со козите, тоа е мое секојдневие, но наоѓам време и за други обврски.

– Ги водам и на пасење, се договараме со останатите козари и имаме свои денови кој кога да ги носи козите на пасење, додава Раде.