Повеќето туристи не знаат дека може да заглават на грчката граница – казна од 500 евра ако ви најдат во гепек

Согласно законот за акцизи, од почетокот на годинава повторно имаме бран на поскапување на цигарите, а дополнително кон нивно поскапување водеше и кризата која ги зголеми цените на енергенсите и репроматеријалите.

Се очекува поскапување на цигарите од 1 јули кога една кутија ќе поскапи за 5 денари, а повторно најверојатно ќе биде поевтино од, да речеме, во Грција, каде што летуваат повеќето нашинци. Имено, во оваа земја цената во просек се движи од пет до шест евра, но секако има и поскапи. Споредено со цените кај нашите тутунари кои во просек се до 200 денари, има поевтини, но и поскапи, сепак е поповолно.

Она што пушачите го наведуваат е дека како туристи си носат цигари од домаи причина поради тоа што квалитетот на цигарите не е ист, како и тоа што не можат да најдат исти пури во нивните продавници.

– Цените во Грција не се менуваат со години. Немаат поскапувања на секои шест месеци како ние. Пет евра чинат полошите, а шест и повеќе се поквалитетни – вели Тања во социјална група.

Повеќето туристи не знаат дека во Грција може да се внесат само две пакувања и еден наркотик, а ако цариникот најде повеќе, казната за нивно внесување е дури 500 евра! Додуша, Грците ретко претураат по куферите, но никогаш не се знае.

Има и такви кои тврдат дека овие правила важат само ако ги увезеш од Србија, но ако се купат во Македонија може да се увезат две кутии. Но, со оглед на тоа што ниту оваа земја ниту Србија не се членка на ЕУ, а Грција е, точноста на оваа изјава е доведена во прашање. Нашите луѓе си го наоѓаат патот и ги расфрлаат пакетчињата во торбите и се надеваат дека нема да ги отворат сите торби на царина.