После 50 години ја напуштил Германија, а сега заработува повеќе: Оваа држава те кочи ако не си роден милионер

Срѓан Ѓокиќ (55) од Белград заминал во Минхен на само две години. Неговата баба во 1968 година отишла да работи во Германија, а потоа две години подоцна таму почнал да живее и Срѓан.

Поминал 50 години во Германија, живеел во Минхен, таму се оженил и основал семејство. Поради зголемената инфлација, тој одлучи да ја напушти Германија.

Извесен период живеел во Австрија, а потоа поради сплет на околности завршил во Америка каде со малку среќа заработува многу пари продавајќи палачинки.

„Минхен е еден од најскапите градови по Лондон, соба за изнајмување не може да се најде под 700 евра. Платата на неженет маж е околу 1500. Оженетите заработуваат повеќе.

Мојот постар син како надзорник во железница има плата од 2.300 евра, станот 970 евра, потоа се трошоците за колата, струјата, телефонот. Секој стан во Германија плаќа 40 евра месечно за телевизија.

Законски можеш да работиш две работни места, на второто можеш да заработиш најмногу 400 евра месечно. За самец кој не е во брак тешко може да живее таму сам. Многу е скапо“, открива Срѓан и продолжува:

„Државата те кочи, ако не си роден милионер, нема да станеш милионер. Никој од мојата генерација не успеа да се збогати. Луѓето едноставно немаат пари“, вели Срѓан за проблемите на гастарбајтерите.

„Кафаните се полни за викенди, сите народи се дружат, таква меѓуетничка бар иера нема. Пензијата може да биде и 1.500 евра ако цел живот си имал добра работа.

Мојата тешта ми има пензија од 900 евра со 28 години стаж. Јас со 33 години стаж во Минхен имам пензија од близу 900 евра. Тоа е тажно.

Австрија е сега многу појака од Германија, земаат 14 пензии на годишно ниво, горивото во Австрија е поевтино отколку во Германија, порано не беше така“, вели Срѓан.

Тој посочува дека сега е тешко да се живее во Германија, луѓето се намуртени, инфлацијата многу влијае на квалитетот на животот, што е голем уд ар за една економски силна земја.

„Двете мои деца се во Минхен. Ако сакате да заштедите, тешко ќе го направите тоа. Мојот млад син долго време работеше во визба за алк охол, заработувајќи 1.400 евра месечно, што е навистина напорна работа. Сега, на 26 години, тој веќе го истроши својот рбет“, вели Срѓан.

Срѓан не се вратил од Германија во Србија, но со малку среќа се нашол во Лос Анџелес, каде продава палачинки на уличен киоск. Вели дека успешно го развил бизнисот, луѓето чекаат половина час во ред за нарачка, а од овој бизнис може да заработи и до 6.000 долари месечно.