Предраг заминал на породилно за да го чува синот: Мажите ми се смеат, а жените ме поддржуваат

Предраг Црвенковиќ е горд родител во секоја смисла кој поминува многу повеќе време со својот син од другите татковци. Тој го презеде породилното отсуство на неговата сопруга кога нивното дете имало девет месеци и вели дека тоа била најдобрата одлука што некогаш ја донел

Иако со закон кај нас и татковците имаат право на породилно отсуство, малкумина од нив се одлучуваат на овој чекор. Предраг е еден од нив.

– Не ми беше тешко целосно да се грижам за него бидејќи од вториот месец спиеше со мене цела ноќ. Ми олесна бидејќи веќе многу добро ги знаев сите негови навики.

И ако ме прашате мене, потешко е да се работи отколку да се чуваат деца. Тоа не е жрт ва! – изјави овој татко во емисијата „150 минути“.

Неговиот син Вид е многу приврзан за него и дури првиот збор што го изговорил бил „тато“. Иако сме навикнати мајките да бидат повеќе вклучени во животот на детето, особено во првата година од неговиот живот, Предраг добро ги познава сите навики на својот десетмесечен Вид.

– Мојот ден зависи од тоа како спие навечер. Но, јас веќе го знам неговиот метод, па сум целосно навикнат на него. Денот ни започнува со појадок по станувањето, играме малку, а потоа ме „почитува“ и дреме.

Ручаме, а потоа пешачиме околу два часа. После тоа уште еден сон. Најтешко ми е навечер бидејќи нема многу лесно да заспие, па имаме секакви ситуации од 7 до 11, но мама има носач за бебиња што помага и се снаоѓаме – вели Предраг.

На прашањето како реагирала околината, тој објасни дека имало секакви реакции затоа што – сепак ова е Балкан.

– Добив поголема поддршка од жените отколку од мажите. Тие се многу ентузијасти и ме фалат. Балканот, претпоставувам… Колегите и пријателите реагираат, некои прифаќаат искрено и диво, но повеќето се шегуваат на сметка на мене и коментираат:

„Па, нема да го правиш тоа, нели?“ Но зошто да не! Тоа е најубавото нешто на светот. Па, штом ќе биде мал и ќе порасне, кога да бидам со нив ако не сега – вели гордиот тато.