Пристигна добра вест од соседна Бугарија за Македонците: Дремењето на граница и долгите чекање заминуваат во историјата

Денеска почна реконструкцијата на граничниот премин Станке Лисичково и Царински пункт „Логодаж“ на бугарско-македонската граница над Благоевград, јави дописникот на БГНЕС

Во текот на целата поправка од 180 дена нема да има запирање на лесни и тешки возила , но може да биде ограничено во некои делови.

„Со почетокот на градежните работи овде практично ќе се гради нова граница , бидејќи лентата од една насока сега ќе станат три, а тоа ке биде готово најдоцна до почетокот на следната година. , изјави за БГНЕС Вјара Генова од Царинската агенција.

Според Генова, двете фази од поправката ќе траат 180 дена, планирајќи ги лентите од еден да стане три /две за автомобили и автобуси и еден за тешки товарни возила/ во секој насока.

Дополнително, ќе се стават нови површини за дезинфекција, контејнер за ладење и рентген, поставување нови кабини, осветлување . Ќе се гради нов управна зграда, сали за темелна царинска проверка, санитарни јазли за оние што минуваат, како и сите соседни водовод и комуникација инфраструктура.

Во првата фаза од градежно-монтажните работи, патничкиот и товарниот сообраќај ќе поминуваат низ двете постоечки рути, а ќе се зачува претходната организација за контрола на транспортните средства. Изградбата ќе се одвива од двете страни на расположливата инфраструктура.

Во втората фаза од градежните работи сообраќајот ќе биде пренасочени преку новоизградените траси. Вредноста на проектот е над 15,4 милиони лева без ДДВ, а финансирањето е обезбедено од државниот буџет преку Агенцијата за царина.

Ова секако е добра вест за нашите граѓани кои патуваат преку овој граничен премин кај Делчево. Како што беше познато досега имаше само една лента која ја користеа и авомобили, автобуси и камиони, поради што се создаваше големи колони и долги чекања кои сега заминуваат во историјата.