Пронашол новчаник полн со пари и веднаш го предал на полицијата – она што го направи сопственичката ги воодушеви сите

Милорад Обрадовиќ од Куршумлија на улица пронашол паричник полн со пари и скап мобилен телефон. Наместо да го стави во џеб, Милорад, татко на две деца, решил да оди директно во полициска станица.

– Беше пред продавница за бела техника, поминував и гледам паричник. Погледнав наоколу, немаше никој на улица и помислив дека е подобро да го земам и да го однесам во полиција отколку некој друг да го земе, а можеби и да не му го врати на сопственикот.

Затоа што што ми треба туѓ паричник, јас сум верник и не сакам ништо од друг – рекол овој чесен човек.Освен што нашол паричник полн со пари, Милорад нашол и скап телефон.

Иако во моментот кога го нашол паричникот, немало никој околу него, наместо да го стави наодот во џеб и Милорад се упатил директно во полициска станица, бидејќи како што вели, се прашувал и како ќе се чувствува ако на пр. , неговите деца ги изгубиле не само парите туку и сите лични документи.

– Паричникот беше полн со пари, имаше и картичка и телефон, не погледнав, само знам дека имаше голем број прегради. Меѓутоа, особено бев трогнат кога видов слика на млада жена со две деца. Веднаш отидов во полициска станица и само што му го давав паричникот на полицаецот, се јави сопственикот на паричникот.

Ова го сфатив кога дежурниот полицаец и рекол: Имаш среќа, штотуку ти го донел паричникот човек – вели Милорад, кој работниот век го поминал во фирма која подоцна била приватизирана, поради што останал без работа, но кој вели дека ништо друго не му треба.

Полицаецот го замоли да ја почека сопственичката на телефонот, која не сака да се спомене нејзиното име, за лично да му се заблагодари.- Беше толку среќна, ме праша каде го најдов и јас и објаснив.

Полицаецот и рече да види дали има се, таа одговори дека е, ми се заблагодари и ми честиташе, што исто така не ми беше важно, вели Милорад, кој вели дека младата жена дошла со мало дете, што дополнително потврди нему дека неговиот гест бил вреден и почесен – рекол чесниот пронаоѓач.