Седум срспки бебиња во Косово се соочуваат со сериозна опасност – причината е позната и е нехумана

Седум бебиња во породилното одделение во КБЦ Косовска Митровица чекаат да ја примат вакцината против морбили, која се дава веднаш по раѓањето, а во таа здравствена установа повеќе нема вакцини и против тетанус, дознава Косово онлајн од надлежните од Јавниот здравствен завод на Косовска. Митровица.

Седум бебиња во родилиштето КБЦ Косовска Митровица ја чекаат вакцината, што значи дека е дефицитарна и веќе ја немаме. Проблеми имаме и кога е во прашање вакцината против тетанус“, велат од Институтот.

Вакцината против тетанус се дава по повреди, кај невакцинирани и нецелосно вакцинирани лица, во три дози, а првата доза повредениот треба да ја прими во најдолг период од 48 часа од моментот кога настанала повредата.

Од Институтот додаваат дека нивните залихи на други вакцини се при крај.

„Наскоро ќе ни ги снема сите вакцини и ни се заканува хуманитарна катастрофа“, предупредуваат тие.

Оттаму објаснуваат дека вакцината се дава веднаш по раѓањето на детето и дека бебињата од КБЦ Косовска Митровица веќе требало да ја примат, односно дека поради недостиг на вакцина се изложени на опасност. За жал, од Институтот немаат ниту информации кога би можеле да ги добијат потребните вакцини.

Посочуваат дека се е блокирано и повторуваат дека наскоро ќе ги снема сите други вакцини, наведувајќи дека ќе наидат на страшен проблем.

Имајќи предвид дека од оваа територија започнаа многу епидемии на заразни болести, од Институтот наведуваат дека сметаат дека постои оправдан епидемиолошки ризик за враќање на многу заразни болести доколку имунизацијата не се спроведе според календарот за вакцинација.

„Тоа не би бил само локален, туку и глобален проблем. Апелираме до УНИЦЕФ и СЗО да помогнат да се надмине овој проблем за доброто на целото население во светот“, велат од Заводот за јавно здравје на Косовска Митровица.

Проблемот настана поради затворените гранични премини помеѓу Србија и Косово и неможноста за дотур на потребните работи.