Селаните обвинуваат, па работите се стопирани: ЕВН откопа гробови од гробиштата, за да си гради нивен објект

Во селото Трапчин Дол, кичевско ЕВН прави замена на системот на трафостаниците, но освен тоа, на местото на гробиштата почнале да градат објект од 5 метра.

Ова предизвика реакции кај дел од жителите на селото, кои велат дека е узурпирано вакуфското место, односно местото на селските гробишта, без дозвола од жителите. Тоа што е највознемирувачко е дека жителите тврдат дека на ова место каде што се гради трафостаница имало од 3 до 5 гробови, а со изградбата на објектот не се знае каде се испратени односно каде завршиле останките.

-25 квадрати Исламската заедница треба да знае колку квадрати му припаѓаат на човек, 40 метри квадратни. Исламската заедница со сите оние кои ги отстранија гробовите и тој што ја носеше земјата, за да ги најдат посмртните останки на луѓето. Колку гробови има? Да, нека биде еден, велам еден, но според моите сознанија има 5 гробови, бидејќи татко ми ми кажа“, вели жител.

-Бараме од Исламската заедница, од ЕВН, од Месната заедница на селото веднаш да ги известат полициските органи, обвинителството за овој случај и да преземат мерки против тој што презел ваква акција без дозвола на селото, без дозвола на Исламската заедница и воедно ЕВН без никаква релевантна документација во врска со случајот, крајно сме погодени“.

Од Исламската верска заедница во Кичево велат дека ЕВН само ги известила дека старите кабли ќе се заменат со нови, но не биле информирани дека на местото на гробиштата ќе се гради објект. За гробовите за кои зборуваат жителите, велат дека не знаеле дека на тоа место имало гробови, а потврдуваат дека ако е така, мора да се сноси одговорност.

-Потврдивме дека се гради објект и не видовме знаци дека имало гробови, но ако имало такво нешто, ова ја зголемува тежината и одговорноста за која било институција или физичко или правно лице кое направило градба врз гробиштата, како што се трудиме да го зачуваме и негуваме вакафот, имаме дополнителна одговорност и за гробиштата кои се дел од вакафот-рече Џамаил Ахмети, секретар на ИВЗ во Кичево.

Од ЕВН за ТВ21 велат дека нема потреба од дозвола бидејќи столбот постоел и е направена само модернизација на мрежата. Но по реакцијата на жителите, тие ги прекинаа работите поради зградата што се гради на местото на гробиштата.

„Во регионот на Кичево, односно во селата Трапчин Дол и Длапкин Дол, се реконструира и модернизира сегашната електрична мрежа со цел да се подобри безбедноста и квалитетот на електричната енергија.

Една од активностите е замена на постојната трафостаница во село Трапчин Дол со нова трафостаница. На соодветната локација работите се прекинати и ќе продолжат дури по заеднички договор со Исламската верска заедница и жителите на селото-велат од ЕВН.

Целата сторија со видео прилог може да ја проследите на ТВ 21.