Семејство со шест деца спие на еден кревет – таткото Александар е неутешен: Немаме ни струја, ни вода

Семејството Салиќ, со шест деца, од кои најмалото бебе Крстан има само еден месец, живее во многу тешки услови, во куќа пред рас паѓање, без струја, вода, бања.Целото семејство спие само во еден кревет, пренесува „Пиротске вести“.

Како што рече Александар Салиќ, кој семејството го издржува со десетте прсти, единствен извор на приход, освен социјалната помош, е работата со собирање секундарни суровини.

„Работата ми почнува навечер, секоја вечер одам да ги посетам сите кафулиња и кафани во Пирот, во времето кога се затворени објектите, ја собирам стаклената амбалажа, ја носам во дворот, каде се уште се продаваат скршените шишиња.

Отсега ми помага мојот најстар син Емануел, моментално му правам приколка што ќе се монтира на велосипеди за да можат заедно да собираат шишиња“, вели Александар и додава дека работата што ја работи е многу тешка и напорна поради што рацете му се деформирани и повеќе не може да ги свитка.

Освен струја, која никогаш ја немале во напуштената куќа во која се вселиле, немаат ни вода, што е можеби уште поголем проблем со оглед на тоа што имаат многу деца, вклучително и едномесечно бебе.

„Со моторот секој ден носам од 200 до 300 литри вода. Носам и лето и зима и на плус 40 и на минус 20“, вели Александар и додава дека му е жал што неговата децата немаат ни приближни услови да растат како нивните врсници.

„Тешка ни е судбината, но не кукаме, ниту молиме, со сите соседи имаме одлични односи, им помагаме, тие ни помагаат колку што можат. Жал ми е што немаме ни телевизија, за да можат децата да гледаат детски програми“, додава тој.

Најстариот син на Александар, Емануел, кој многу му помага на татко му, има 14 години, Боби 12, Александра 9, Кристина 7, Петар три и пол и бебето Крстан има еден месец.

„Се караме и ќе се бо риме колку што можеме, но не дозволувам да бидат гладни и жедни, излегувам околу 1 часот по полноќ, се враќам со шишиња околу 5-6 часот наутро.

Потоа најстариот син Емануел, со сопругата Милунка и синот Боби, сето тоа го носат до отпад да го продадат. Дваесет години немаме ни ТВ, ни струја, ни вода. Работиме чесно“, вели тој.