Се капат во корито, а малата Ангела пешачи и по 2 часа низ шума до училиште – тежок е животот на сестрите на село

Во планинското село Лепчинце кај Врање има малку селани, меѓу нив е и семејството Ташковиќ, кое со двете ќерки живее во тешки услови. Нивната куќа е стара, а Анџела оди повеќе од два часа до училиште.

Најблискиот пат, транспортот и соседите се на еден час пешачење. Живеат со берење дрва, во тешки услови, во куќа стара повеќе од еден век на врвот на планина.

„Децата ги воспитувавме од дрво, нелепени, животот е тежок, гледате и самите. Се снаоѓаме, денес добивате дневница, утре немате“, вели Сања Ташковиќ.

Ќерката Милица вели дека ја греат водата и се капат во када, бидејќи немаат бања.Дванаесетгодишната Ангела секој ден оди низ шумата повеќе од два часа во една насока до училиште.

„Се плашам од диви животни, секогаш кога одам одам, од страв да не се појави некое животно, се плашам, но морам да го правам тоа што треба“, вели Ангела.

Тамара Мисирлиќ од хуманитарната фондација вели дека ќе се обиде прво да им најде друга куќа, за да им биде се блиску на девојките.