Се повеќе девојки сакаат да ја вратат невиноста: Д-р Горан открива што е хименопластика и зошто е се популарна

Кај Србинките сè повеќе е во тренд интимните операции. Една од операциите на овој регион, која станува се попопуларна е хименопластиката – односно „враќање невиност“. Проф. Д-р Горан Маленковиќ зборуваше за тоа и објасни што точно подразбира хименопластика.

– Двете најчести интервенции за кои се дискутира се хименопластика и лабиопластика. Хименопластиката вклучува реконструкција на хименот и локалните клапи на вагиналниот ѕид и се користи од различни причини.

Некои сакаат да ги задоволат социјалните притисоци, да ги задоволат своите лични барања, да го подобрат сексуалниот живот или да го освежат односот со партнерот, вели гинекологот и акушер Маленковиќ во видеото на својот профил на Тик Ток.

Но, тој нагласува дека оваа постапка се прави и за далеку посериозни цели, токму како поддршка на жртвите на силување.

– Токму затоа постојат различни хируршки техники кои ги прилагодуваме на секој поединечен случај. Одлуката за изборот на методот се носи по преглед од нашите искусни гинеколози, додаде проф. д-р Маленковиќ.

Оваа интервенција може да се изврши на два начина: со шиење на рабовите на хименот, што е поедноставна процедура и посложена операција е реконструкција на химен.

Како што вели, враќање на невиноста, т.е. Хименопластиката е една од пократките процедури што се изведуваат под општа анестезија и во просек трае околу 45 минути. По процедурата, реконструираниот химен изгледа како оригиналниот, недопрен химен, а трагите од операцијата нема да се забележат.