Системот во Германија паѓа: Има недостаток на наставници, медицински лица, мајстори, возовите доцнат постојано

Многу болници во Германија очекуваат сериозни финансиски проблеми во 2023 година. Ова може да доведе до бран банкротства. Многу болници не можат да се справат со растечките цени, особено на енергенсите.

„Нашите деца се соочени со бран на банкрот што ќе биде невозможно да се запре“, изјави за Дојче веле претседателот на Здружението на германски болници (ДКГ) Џералд Гас

Во интервју за медиумската куќа Редакцијска мрежа Немачка (РНД). Тој смета дека во многу региони овој бран банкротства ќе доведе до „значителен пад“ на нивото на здравствена заштита на граѓаните, пишува Дојче веле.

ГАС оцени дека финансиските средства за болниците, кои германската влада ги најави за да помогне во надминувањето на зголемените трошоци за енергија, се „корисни, но недоволни“.

Оваа помош не може да ги ублажи структурните проблеми со кои се соочуваат германските клиники поради инфлацијата, односно зголемувањето на цените во сите области.

Исто така во германските училишта има недостиг од 40.000 наставници. Толку многу што веронауката воопшто не се учи, а кај некои паралелки воопшто нема биологија, музичко или социологија, а децата не го стекнале очекуваното знаење по одредени предмети.

Велат дека на Германија и требаат уште 17.000 електричари бидејќи нема доволно занаетчии кои би можеле да ги постават топлинските пумпи и да се српават со побарувачката.

На почетокот на декември, мостот на автопатот 45 на западот од земјата имаше неславен роденден – цела година беше затворен за сообраќај поради оште тувања. Треба да се урне и да се изгради нов, но уште не е ни почнат, поради недостаток на работници.

Една година возачите возат наоколу, поминувајќи часови во сообраќаен метеж. Тоа е само еден од четирите илјади мостови во Германија на кои им е потребна итна поправка.

Во исто време, еден новинар објави на Твитер: „Брзите возови на линијата Хамбург-Берлин се толку преполни што не можат да ја напуштат станицата 20 или 30 минути.

Клаус Веселски, шеф на германскиот синдикат на машиновозачи, рече: „Железничарите и јас се сра миме од ваквата услуга што му ја нудиме на општеството“.

Градот Хоенштајн-Ернстал во Саксонија објави дека има недостиг на наставници во средните училиште. И не знаат како понатаму.

Дополнителни проблеми за раководството на германските клиники предизвикуваат големиот недостаток на кадар, особено во областа на медицинската нега.

Во истражувањето на ДКГ, 90 отсто од болниците изјавиле дека не се во можност да ги пополнат слободните позиции. Во моментов, на германските болници им недостасуваат 20.600 работници во сите сектори.

Им недостигаат мајстори, учители, медицински лица, а возовите доцнат, што досега не се случило. Па повеќе од неопходно е доселување на работна си ла.