Скандалозна изјава на познатиот јутјубер Стефан за манастирот Острог: Ти сервираат каде да потрошиш пари на икони од 1.000 евра

Јутјуберот Муѓа си даде за право на крајно потсмешен начин да ги коментира цените на иконите, бројаниците и други работи што се продаваат во црковната продавница во манастирот Острог.

Јутјуберот Стефан Вуксановиќ, попознат како Муѓа, предизвика гнев во јавноста откако во својот подкаст зборуваше за манастирот Острог и за цените во продавниците кои се наоѓаат веднаш до самиот манастир.

– Доаѓаш и имаш позлатена икона од 1.000 евра. Токму наспроти тоа, родителите се молат нивните деца да оздрават, да преноќат во Острог – рече тој и продолжи да коментира:

– Влегуваш внатре, купуваш бројаница за 15 евра, купуваш икона за 500 евра. Значи, прво што ти служат не е духот на тоа свето место. Ти сервираат каде ќе потрошиш пари, а потоа само влегуваш да го видиш Острог – рекол Муѓа во својот подкаст.

Ниту тиктокерот Михаило Мусиќ не остана имун на зборовите на Муѓа, кој објави клип на својот профил на TikTok и го коментираше тоа што го кажа Јутјуберот.

– Кога ќе влезете во манастирот Острог, веднаш од левата страна не е продавница, туку чешма, а после чешмата е влезот во конаците за оние кои сакаат да преноќат во Острошкиот манастир. По влезот во гостилницата има продавница, точно е, но Муѓа коментираше зошто свети Василиј Острог е на крајот, но мора да знаете дека историјата на Острог мора да се прочита пред да се коментира – рече Михаило на почетокот и додаде:

– Не разбирам зошто е проблем некој да купи икона од 500 евра. Острошкиот манастир не ги фрла парите што ги заработува, туку мора да ги плати луѓето што се послушни, бидејќи во Острог има многу послушни. Мора да ги наградат напорите на тие луѓе… – рече меѓу другото тиктокерот.

Тој сигурно не предизвика лутина. Кога ќе видам ПОП како вози џип од 100.000 евра, не сакам да одам во црква. Тој кажа сè правилно.