Слаѓана и Дејан катедрата во училиште ја заменуваат со оранжерии: Пронајдоа начин за дополнителна заработка од само еден производ

Семејството Станчиќ пред 8 години одлучило да одгледува малини во оранжерии на село. Овој пар живее и работи во Чачак. Имаат три деца, по професија се учители и работат во училиште. Малите професорски плати се доволни за опстанок, а за нешто повеќе мора да се обезбеди дополнителен извор на приходи.

Размислувајќи за тоа кој би можел да биде нивниот извор на дополнителен приход, тие решиле да одгледуваат малини за да му обезбедат пристоен живот на своето семејство.

– Почнавме да одгледуваме малини во 2010 година. Прво, почнавме да ја садиме сортата малина Виламет на површина од 20 хектари, но се покажа дека почвата не е поволна за таа сорта. Бидејќи немаше доволен принос, дојдов до идеја да засадам стара сорта наречена Херитиџ, но овој пат тие нема да се одгледуваат под отворено небо, туку во посебни оранжерии, таканаречени високи тунели.

Таа промена бараше голема почетна инвестиција и работа, како на подготовка на земјиштето, набавка на ѓубрива, така и на изградба и монтажа на оранжеријата. Во сето тоа имав голема помош од татко ми и мајка ми, кои вложија многу труд и работа. И така, во 2015 година никна првата оранжерија, а следната година и втората и така стигнавме до бројката од пет оранжерии на површина од 20 ари – ни раскажува Дејан.

– За сортата Херитиџ се одлучив по посетата на фабриката за преработка на овошје Будимка во Пожега, која веќе имаше постоечки оранжерии и насади од оваа сорта малина.

Дознав дека оваа сорта е стабилна, слатка, ароматична, погодна за одгледување во контролирани агроеколошки услови, како на пример во високи оранжерии – вели Дејан. Сортата што ја одгледуваат Станичиќ може лесно да се транспортира.

По берењето може да се конзумира до пет дена, без да настанат никакви промени на нив. Исто така, исклучително е погоден за замрзнување, бидејќи содржи помал процент на вода, па малините не се лепат, што го олеснува процесот на подготовка на десертите.

– За да обезбедиме доволно вода, до малите езерца ископавме две акумулации за собирање на дождовницата. На овој начин, целата вода што паѓа на оранжериите оди и ги полни акумулациите; за да ги намалиме летните температури во оранжериите – ги прекривме со мрежи за засенчување. На овошните мушички им поставуваме стапици кои се многу ефикасни – вели Дејан.

Во една сезона собираат околу тон и половина малини. Но, за да бидат поголеми приносите, таткото на Дејан поставил кошници со пчели покрај малините и на тој начин добиле мали помошници за опрашување за време на цветањето и со тоа го зголемиле приносот на малина за неверојатни 30 проценти.

– Не подигнавме кредити за да градиме оранжерии и вака да одгледуваме малини. Ова првенствено се должи на фактот дека ова е семеен бизнис. Ние сме берачите, нашите деца, моите родители и сите успеваме со сопствен труд и сила. Затоа малините не ги произведуваме на поголема површина, туку на онаа што мислиме дека можеме да ја обработиме фамилијарно, па потоа да береме.

Не е лесно, особено што и ние имаме наши примарни работни места, но разбирањето и поддршката од моите родители ни овозможува да го постигнеме сето она што заедно го постигнавме досега – објаснува Дејан.

– Нашата желба е да продаваме здрави и добри малини директно на клиентите. Во почетокот продававме малини на пријатели, познаници, колеги и по препорака во некои помали продавници. Особено ни е задоволство што нашите клиенти ни се лојални и што препознаваат квалитет и напорна работа, а секоја година имаме однапред подготвени нарачки – ни вели Дејан.