Со таа заработка нема ни да ги берам: Далибор го подарува целиот род – луѓето мислеа дека се шегува, но потоа побрзаа да берат

Далибор Вујковиќ од градот Чуљковиќ кај Шабац во Почера годинава се откажа од берење цреши поради ниската откупна цена и вети дека ќе го подари целиот род. Само што слушнале, луѓето побрзале бесплатно да берат цреши на неговата плантажа.

„Првиот ден дојдоа 15-20 луѓе од Шабац и околината. Не ги видов сите затоа што требаше да одам да купам сено на друга нива, а сите што ги видов ги носев на нива и им реков да берат колку сакаат и дека не должат ништо. Некои ги пречека мајка ми во дворот, ги послужи со кафе и ладна вода“, вели Далибор.

„Не бев лут или навреден што повторно ја побараа цената. Знам дека луѓето се недоверливи, па мислеа дека се шегувам, а јас забележав дека на некои им е малку непријатно“, додава Далибор.

Луѓето го пофалија овоштарникот кој наликува на парк, големината и квалитетот на црешите од кои ќе готват слатки и ќе прават сирупи и сокови. Секој можеше да собере колку сака во кофите и гајбите, а никој не виде колку собра, ниту требаше да плати кога ќе заминат.

„Коментарите за мојата одлука, ставот на земјоделците и ниските откупни цени беа неизбежни. Ако купувачите плаќаат 35 динари за килограм вишни, а јас треба да му дадам 30 динари на берачот, тогаш нема профит и затоа купив сè и решив да ги дадам црешите“, вели Далибор.

Со 400 дрвја на две полиња, кои добро родија, може да се соберат околу пет тони црвени плодови. Вујковиќи ќе остават дваесетина килограми за домаќинството, а останатите ќе можат бесплатно да ги подигнат следните денови.