Спас за неженети и немажени – момчиња и девојки трчаат на ова место со надеж да најдат среќа во љубовта

Последниве години изгледа како младите се помалку да сакаат да стапат во брак, па има доста немажени и неженети. Но, и во селата во Србија има се повеќе невенчани момци, но и немажени девојки.

Зошто е тоа така, тешко е да се најде одговор. И додека момчињата и девојчињата се осамени, тие не ја оставаат судбината на случајноста.

Среде Драгачевската шума над селото Котража, повеќе од половина век се собираат на празникот Света Троица, бакнуваат посебно место и се надеваат дека Господ ќе одговори на нивните молитви и ќе ги насочи кон вистинскиот партнер.

Овој настан ќе останеше во категоријата „нема да верувате“ доколку практиката не покажеше дека, како што велат, „има нешто“.

– Слушнав приказни дека момците се венчале и имале деца само неколку месеци откако дошле овде на овој голем празник.

Решив да се обидам, бидејќи не ме чинеше ништо, иако и самата бев скептична. Дојдов и навистина после неколку месеци запознав девојка со која веднаш знаев дека е вистинската.

Добивме и деца. Некои момци не веруваат и нема да дојдат, но сепак се ергени – рекол жител на блиското село кој си ја пробал среќата на ова необично место.

На местото каде денес се плочата и крстот, некогаш постоело големо светилиште, а жителите од овој крај имаат намера таму повторно да изградат црква. Легендата вели дека царот Душан се причестил овде пред многу време кога тргнал на еден од неговите походи.