Србин откако дошол до украдена икона на Богородица од Битола никако не можел да заспие – па вака го решил проблемот

Чудотворната икона посветена на Богородица е насликана во 1748 година. Низ историјата имала различни судбини, а во поново време преку шверцерски патишта стигнал до колекционер од Белград.

Среќен што нашол такво богатство, го однел дома, но веќе кога се стемнило, се случило нешто што ќе го памети цел живот.

Штом ќе ги затвореше очите, ќе го слушне плачот на Богородица да ја врати таму од каде што дошла – во битолскиот манастир.

Колекционерот стапил во контакт со македонскиот владика Петар и рекол дека сака да го врати, но да не биде пријавен во полиција и така иконата конечно се вратила таму каде што припаѓа.

По реставрацијата, таа е изложена во црквата „Пресвета Богородица“ во Битола