Србин со семејството тргнал на свадба за Македонија и во една вечер доживеал два пеха: Решил да го продолжи патот, а по враќањето таа му зазвонила на врата

Лескованецот Боривоје Д. минатата сабота отишол со семејството на свадба на роднина во Македонија, но го изгубил паричникот на граничниот премин Прешево.

Тоа го сфатил неколку часа подоцна, кога од истиот граничен премин морал да се врати во својот дом во Лесковац за да го земе пасошот на своето дете, кој го заборавил при заминувањето.

– Веќе беше изнервиран што го остави целото семејство да го чека на преминот и мораше да помине толку долг пат за пасош. И кога ја затвора вратата виде дека го нема паричникот. Го пребарал целиот автомобил и не можел да го најде. Сепак, се надеваше дека можеби во таа гужва и го дал паричникот на сопругата – вели за Југмедиа постар братучед на Боривој, кој со друг автомобил одел на свадба на истиот роднина.

Боривоје повторно пристигнал на граничниот премин Прешево, дознал од сопругата дека го нема паричникот, пеш го обиколил преминот, но не го нашол. Решил да ја помине границата без паричникот.

– Се помири со загубата, но сите бевме нерасположени – додава тој.

Сите од Лесковац се вратија во неделата навечер. Истата вечер, соседот на Боривоја Д. заѕвонил на вратата од семејната куќа и го прашал дали го изгубил паричникот на Прешевскиот премин.

Боривоје, всушност, не бил сигурен каде го изгубил паричникот со лични документи и пари. Се збунил од каде ја добиле информацијата соседите.

– Соседот му го подаде телефонот. На другиот крај бил полицаец од граничниот премин на српска страна. Му рекол дека паричникот „преноќил“ до полициските простории и дека полицаецот го нашол утрото – вели тој и додава:

– Чудо е што некој друг не го нашол бидејќи местото е многу фрекфентно. Полицаецот ја видел адресата од личната карта, па по случаен избор ги повикал луѓето на таа улица и се случило да го добие првиот сосед на братучед ми. Следниот ден Боривоје отишол да си го земе паричникот од кој ништо не недостасувало. И така заврши одисејата на паричникот.

Оваа приказна со среќен крај е раскажана за да му се оддаде признание на чесниот пронаоѓач.

– Ме нервира што често се пишуваат негативни работи за нашата полиција затоа што има плева во секое зрно, но верувам во честа на нашите полицајци и овој гест треба да се пофали – вели братучедот на Боривој.

Не го знае името на полицаецот, знае само дека тој и неговите колеги имале намера да го дадат во СВ Врање доколку не го пронајдат сопственикот на паричникот.