Станува во 5 часот наутро и не може да произведе колку што муштериите можат да купат – однапред продал половина од родот

„Крал на пиперките“, како што го прогласија медиумите, Његош Стојадиновиќ од Пријепоље е зафатен во својата плантажа и чека да созреат плодовите за берба.

– Се е направено како што треба, кај мене се е едно до едно. Имам зелка и пиперки на три хектари – 38.000 садници сомборка и 2.000 садници бабура – вели Стојадиновиќ, опишувајќи ја својата нива, која е на чекор од главниот пат во Коловрат на патот Бијелопоље. Претходно засади двојно повеќе садници пиперки, но годинава реши наместо тоа да ја „зајакне“ зелката.

Тој објаснува дека влогот е помал, а работата е полесна, додека пиперката е многу понапорна. Фолијата треба да се развлече, растојанието е 20 на 25 см, па додека да се прими има повеќе прскање.

– На 50 ари ставив 25 трактори ѓубриво, 250 килограми „вештака“ и 50 килограми уреа. За хранење користев бакар, манкогал, три „дваеска“ и така натаму. Важно е да има доволно азот на дното.

Од сите применети мерки тој е единствениот кој не користи стандарден систем за наводнување, туку ја црпи водата од реката Лим, која е веднаш до нивата и ја нанесува на прскалки. Со две пумпи, наутро и навечер се наводнува околу 800 до 900 литри во минута. Очекува минимум 15 тони штрк на споменатиот простор, а 80-90 тони зелка.

– Кога ќе погледнете – има многу, пространо е. Правиш квалитетно, добиваш пари, особено за зелката годинава, цената ќе биде 70, 80 динари за килограм, а пиперките – нема да имам доволно за да го задоволам пазарот – вели тој.

Маркетингот на овој зеленчук на почетокот бил тежок додека не стекнал квалитет, не се запознал со луѓе и малку се рекламирал, не криејќи дека и на овој начин сака да стекне нови муштерии.

Денеска 50% биле продадени однапред, додека остатокот одлучил да им го остави на клиентите кои сакаат да купат лично од неговиата тезга. Пазареше роба и за Германија.