Стефан изнајмува стан на студенти за нула денари: Не мора ни сметки да плаќаат, имам само еден услов

Прави добро за да ти се врати доброто – е реченица што можеме да ја употребиме ако зборуваме за Стефан Симиќ од Белград, човек кој веќе еднаш го привлече вниманието на јавноста со својата објава на социјалните мрежи и дарежлива понуда, и сега повторно го направи тоа.

Имено, Стеван во јануари понудил бесплатно сместување за двајца студенти, без никакви скриени трошоци или обврски, а единствениот услов бил тие да бидат одговорни и редовно да го посетуваат универзитетот.

Неговата објава предизвика општ ентузијазам на Фејсбук, а неколку месеци оттогаш овој белграѓанец повторно го прави истото, бидејќи студентите кои живееле со него добиле место во домот поради одличниот просек.

Како што ги информирал сите свои следбеници, Стефан повторно го огласува станот, со истите услови и добра волја да помогне некому. Овој благороден филозоф и писател се преселил во Германија, но тоа не го спречило да обезбеди некому обезбедување и дом една година.

– Драги пријатели, двајца студенти се иселуваат од мојот стан до крајот на ноември, имаа одличен просек, и ќе бидат во студентски дом. Бидејќи цените на становите во Белград не се намалуваат, оваа година барам и двајца млади да живеат во една студентска година, без да има никакви трошоци поврзани со станот. Ниту имаат обврски кон мене, освен учтиво да се однесуваат – напиша Симиќ.

Тој додаде дека е бесмислено да се плаќа по 400 евра месечно за станови, а и самиот како студент живеел со многу луѓе.

– Имам еден предлог, а можеби ќе мотивира некој друг да го направи истото бидејќи цените на становите вртоглаво пораснаа. Имено, во станот во кој живеам, во Белград, спроти Калемегдан, имам една соба која не се користи.

И барам студенти или студентки, двајца луѓе кои би биле таму да спијат. Тие се ослободени од какви било трошоци. Станот е голем, убав, има бојлер, а јас живеам во друг дел од станот, на првиот кат – изјави белграѓанецот на почетокот на годинава.

Освен што Стефан тогаш прими двајца студенти кои поради одличниот просек од ноември беа примени во домот, не се знае колку млади се јавија да го искажат својот интерес за оваа благородна понуда.