Тамара со петте деца го напуштила градот и заминала за село: Сите ми се чудат, но јас имам добра причина

Всадувањето на вистинските вредности кај децата и создавањето одржливо, здраво и функционално семејство се поважни од некаква финансиска моќ.

Ова е животното мото на Тамара Перовиќ (31), мајка на пет деца, која направила необичен животен избор и решила да живее во селото Црна Трава.

Каде заедно со сопругот Перица Николиќ ги растат Димитрија (10), Николина ( 6), Валентина (5), Катарина (4) и миленичката на семејството Мартина (2).

Животот на ова седумчлено семејство е постојано возбудлив, а според Тамара исполнет, но често тежок и полн со предизвици, вели таа.

“Жените генерално градат кариера кога се помлади, а потоа одлучуваат да имаат деца. Со мене е малку поинаку. Мојот сопруг и јас бевме невработени кога се запознавме, но работите ни беа подобри кога имавме деца.

Отсекогаш сакав да имам големо семејство и имав среќа да најдам некој што го сака истото.Многу луѓе имаат предрасуди за големите семејства дека се необразовани луѓе, на работ на егзистенција и не разбирам зошто е тешко да се разбере дека некој навистина сака големо семејство и свесно работи за тоа, без стра в“, вели Тамара за К1 Инфо.

Таа додава дека нејзиното семејство функционира како вој ска и за се да оди совршено, компанијата мора да се разбуди рано за почеток.

„Обожавам да се будам пред сите други и да пијам кафе во мир и тишина. Тоа се моите пет минути. Штом децата ќе се разбудат, го започнувам животот на лента за трчање.

,, Морам да ги подготвувам сите три оброци секој ден, бидејќи ми се допаѓа децата да јадат” на лажица”. За среќа, имаме и мала градина, па кога е сезона речиси ништо не купувам во продавница, веќе го јадеме нашиот зеленчук”, вели оваа супер мајка.

Таа додава дека има многу работа околу домашните животни, но дека ги вклучува децата во речиси сè: подготвување оброци, чистење со правосмукалка, простирање алишта, местење кревети, хранење животни…

“Целта овде е сите да учествуваат и да се навикнат. Нашиот најстар син веќе оди на училиште на пет километри од нашата куќа, па сега неговата главна одговорност е да биде добар ученик.

Имаме се што треба да има едно селско домаќинство. Ако гледаш пошироки можности за живеење на село, што е подобро од било каков приход во град мене ми е можноста да живеам без пазар.Имаме и домашни животни и не мора секој ден да пазаруваме, имаме се во нашиот двор“, додава таа.

„Што е уште поважно, знаеме што јадеме и мислам дека тоа е голема привилегија во денешно време. Кога има толку многу деца во куќата, мора да има одредени правила, сите треба да функционираме како тим.

Поминуваме добар дел на денот надвор.Така децата ја трошат таа „вишок“ енергија, дишат на свеж воздух и се уморуваат. Имаме планинска клима, температурите во зима одат и до -20 степени. Децата се надвор секој ден. И сите се здрави, вели гордо оваа мајка.

“Нашите трошоци не се ниту многу поголеми ниту пониски од просечното семејство. Многу од детската облека се префрлаат едно на друго. Ни требаат две просечни плати за храна и најосновните работи, некој ми се чудат, но јас имам силна причина што сум овде.

Финансиски многу е предизвик да се има многудетно семејство.Моментално сме во огромен проблем бидејќи мојот сопруг кој работи во Итната помош, договорот не му е продолжен.

Имаме заштеда, а нашите родители ни помагаат да го пребродиме овој тежок период. Верувам дека ќе го поминеме, исто како и досега. Дотогаш веруваме, живееме и се бориме“, додава таа.