Тој е доказ дека може да се биде и мајстор и инфлуенсер – вљубеник е во Алфа Ромео и има низа таленти

Денес е исклучително тешко да се најдат добри мајстори, а што ќе се случи за десет години, кога останатите ќе се пензионираат, е големо прашање. Жељко Шутуљиќ е роден во Љижан, но речиси две децении живее во Белград.

По професија е сликар, и еден од оние кои ги почитуваат времето и роковите, што е исклучително ретко во неговата денешна работа.

Она што го прави поинаков од другите е тоа што реши да ги претстави сите убавини и тешкотии на својата работа на својот Инстаграм профил, па може да се каже дека е вистински сликар инфлуенсер.

– Кога работата се работи со уживање, тогаш се е многу полесно. Кога многу други можат да покажат како и што прават на Инстаграм, тогаш и јас.

На социјалните мрежи објавувам завршени и готови дела заедно со етапите „пред“ и „после“. Таму ги објаснувам и техниките што ги користам, па на конкретен пример можете да дознаете која е украсната техника „рафаело“ за ѕидови или процесот „травертин“ – раскажува Жељко за РИНА.

Она што го прави Жељко поинаков од повеќето колеги, освен од неговиот Инстаграм профил, е тоа што го обожава театарот.

Кога го сликал станот на Богдан Диклиќ, познатиот актер бил изненаден што театарот му се допаднал на еден сликар.

Тој е страстен вљубеник во „Алфа Ромео“, па со својот модел „155“ пристигна од самиот југ на Грција во Амстердам.

Кога го купил моделот „156“, повторно отишол во Амстердам за да го одреди материјалот. Тој оди само во сервис за редовно одржување на автомобилот, па заедно со митот дека сите механичари доцнат или лажат, го растури и овој за „Алфа“ како автомобил кој е повеќе скршен отколку исправен.

Ја сака и Грција во која бил повеќе од десетина пати, па често се случува во инбокс да му пристигне прашање за посета на Грција, на кое Жељко секогаш со задоволство одговара.

– Моите приказни не служат за да убедам никого дека сум најдобриот занаетчија на светот, туку служат да ги убедам сите да работат на тоа да станат најдобриот занаетчија на светот.

И така, ако мислевте дека сликар не може да оди во театар, а потоа да направи украсна техника на вашиот ѕид, а патем да ви раскаже приказна од Грција или да каже дека не ја кренал хаубата од „Алфата“.