Успение на Пресвета Богородица ќе славиме со Аца Лукас, Здравко Чолиќ, Жељко Самарџиќ, Владо Георгиев

Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица како што е познае е еден од најзначајните христијански празник, посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос.

Христијаните веруваат дека, како и Исус, и Богородица по смртта воскреснала и заминала на небото, како со душата така и со телото. Оттаму и називот успение, што значи искачување.

Овој ден се празнува на 28 август по стариот календар, како што го празнуваме ние Македонците.

Во очи овој празник, но и на самиот празник на овој ден, претежно на истокот од Македонијата ќе има и музички настани со гости не пејачи од соседна Србија.

Па така на 27. август во Крива Паланка ќе настапи Владо Георгиев а истата вечер во Берово ќе пеее Жељко Самарџиќ.

Следната вечер, на 28. август во Македонска Каменица ќе биде Аца Лукас, додека во Крива Паланка, Здравко Чолиќ.