(ФОТО) Домаќинот си влегол во овоштарникот и се смрзнал – нашол скршени дрвја и излупени плодови: Ова е катастрофа

Земјоделецот Мујо Карахоџиќ од село кај Пријепоље, доживеал неочекувана несреќа кога мечка влегла во овоштарникот и целосно ги уништила сливите, оставајќи го овоштарникот во хаос и со сериозни загуби.

Инцидентот се случил ноќта кога мечката влегла во овоштарник полн со зрели сливи. И покрај тоа што градината со околу 200 дрвја беше на само стотина метри од семејната куќа на Карахоџиќ, каде Мујо мирно спиеше со семејството, еден или повеќе предатори се собраа и го собраа овогодишниот род.

Мујо вели дека не ја слушнал вревата, а кога се разбудил ги нашол скршени и расфрлани сливите, кои ѕверот ги оставил зад себе.

– Овоштарникот претрпе значителни загуби, дрвјата се скршени, ова е катастрофа за нас. Со години вложивме труд и работевме на одржување на овој овоштарник, а сега е речиси уништен. Минатата година во оваа градина собравме над 2,5 тони сливи, изјави Мујо за РИНА.

Мечките се заштитен вид во Србија, а создавањето рамнотежа помеѓу заштитата на дивите животни и интересите на локалните жители е предизвик за заедницата. Мујо наведува дека штетата ја пријавил кај надлежните во локалната самоуправа, и дека очекува помош од нив

Овој инцидент не потсетува на потребата од понатамошно истражување и развој на заштитни мерки за спречување на конфликти меѓу дивите животни и луѓето. Во меѓувреме, Мују е оставен да се соочи со страшните последици и се надева на брзо закрепнување на неговиот овоштарник.

Инаку, овогодинешниот род во Пријеполскиот регион е прилично лош поради неповолните услови кои владееја во текот на пролетта во времето на цветањето, па така малку се бавчите и овоштарниците во кои имало штркови.