(ФОТО) За овој зеленчук плаќаме астрономски сред сезона – родот никогаш не бил послаб, а земјоделците тврдат: Нема да биде поевтино

На сите пазари доматите последните денови имаат астрономска цена. Побарувачката е голема, но, пред се поради временските услови, посевот на отворено е многу слаб. Високите температури не се добри ниту за зеленчукот кој се одгледува во оранжерии.

Кога стакленикот ќе поцрвени и нема ништо во кутијата, тоа значи дека сè што созрева брзо се продава. Петар Божиќ од Пироман продава домати на пазарот во Обреновац. Тој вели дека од него купуваат долгорочни клиенти кои не прашуваат за цената.

Тој го продава само овој зеленчук на пазарот, а остатокот го дава на малопродажните синџири кои му обезбедуваат експерти.

Растенијата се хранат преку системот „капка по капка“ со ѓубрива растворливи во вода, кои брзо се апсорбираат и не оставаат соли во почвата.

А во стаклена градина добро продуцира, ако успее да се справи со бројни штетници. Некои се појавуваат токму кога стоката е за пазар.

– Постои апсолутен доматен молец. Во моментов немаме средство кое го потиснува, особено што се јавува на високи температури. Тоа е единствениот штетник што го уништува целото растение, го јаде листот, го јаде плодот, го јаде стеблото – вели Петар.

Температурата во стакленикот во еден момент била и до 52 степени, а поради тоа некои цветни гранки не оплодиле, со што приходите биле намалени за некои 30%.

Тој доби оранжерии од град Белград и како градинар е голема и важна инвестиција и овие големи оранжерии ги исполнуваат основните услови за и родот и плодот да бидат очекуваните.

Производителот има оранжерии за производство до ноември, но не е сигурен колку зеленчук ќе има за зимата. Колку труд, време и пари се вложени, сегашната цена од околу 200 динари можеби е реална. Неговите муштерии не ни прашуваат за цената, тој им вратил квалитетно.